2022


 

Beste zwevers

 

Onze Rochustochten werden een onverwacht succes.

 

Dank aan de vele helpers om dit mogelijk te maken. We waren op zaterdag met  41 en op zondag met 44. Hier kunnen vele clubs alleen maar van dromen. Dus tot spijt van wie ons benijdt: we staan er ! Samen sterk !

 

Het aantal deelnemers overtrof onze stoutste verwachtingen. We hadden immers vastgesteld dat veel organisaties maar de helft van het aantal deelnemers van voor corona haalden en hadden ons voorzien op zo’n 600 deelnemers voor de 2 dagen.  Op zaterdagmorgen om 7u waren de eerste deelnemers present en ze bleven komen ! We sloten de dag af met 848 deelnemers.

 

Op zondag kwam het wat trager op gang maar we haalden uiteindelijk 568 deelnemers.

Het totaal van 1416 was hoger dan dit van 2019, nl 1140 !!!!

 

Onze vrouwvriendelijke attentie op zaterdag, een glas cava, werd zeker geapprecieerd.  De flessen bubbels werden vlot leeggemaakt.

 

We serveerden voor elke deelnemer een boterham met kop of kaas, inbegrepen bij de inschrijving. Hiervoor bestelden we 90 broden en 900 schelletjes kop en 600 kaas.  Zo werd er een bodempje gelegd voor de gesmaakte Ename en het onevenaarbaar Gijzelaarke.

 

We ontvingen veel positieve reacties op onze parcours, uitpijling en bevoorrading.

 

Onze deelnemers kwamen van heinde en verre, zelfs van de kust en Zeeland. De Zwervers genieten nog steeds van een grote en ver verspreide weerklank.

We hadden een groot aantal deelnemers uit West-Vlaanderen omdat daar nog heel weinig georganiseerd wordt.

 

Toen op een plaats veel meldingen binnenkwamen van platte banden was een buurtbewoner zo vriendelijk om het slechte stukje parcours te effenen zodat de MTB’ers vlot verder konden.

 

Onze pechdienst (Stephan en Patrick) haalden alle pechvogels terug en brachten er zelfs naar hun woning.

 

Voor de start hadden we een probleem om een hulpverleningspost te krijgen omdat de diensten van het Rode Kruis overal overbevraagd waren. Na veel getelefoneer lukte het toch en hadden we op zaterdag Het Vlaamse Kruis én het Rode Kruis ter plaatse. Er werd een deelnemer doorverwezen naar de spoed maar gelukkig bleef verder het aantal tussenkomsten beperkt tot een aantal schaafwonden.

 

Een fotograaf van Cycling Vlaanderen magazine kwam ter plaatse en de journalist heeft een afspraak met onze voorzitter voor een interview.

 

We kunnen met een tevreden gevoel deze editie afsluiten en wensen jullie allen te danken voor de gulle medewerking.

Samen sterk blijft een motto van WTC De Zwervers vzw.  

 

Het bestuur

 

Interview "In de startblokken, Start-to-toertocht"

Waarom toertochten?

Organisator en deelnemer aan het woord.

Klik op de onderstaande link.

 

 

 

Digitaal kan je het magazine vinden via: https://cycling.vlaanderen/recreatie/lidmaatschap/gratis-magazine

 


2019


Verslag door Marc Van De Walle over zijn grensverleggende fietsuitdaging

 

 

400,40 km, een mooi getal, niet?

 

Vrijdag 14 juni 2019:

 

Opstaan om 2u20 in het holst van de nacht, toch min of meer uitgerust gevoel, oef!

Na ontbijt, enkele toiletbezoeken en dubbelchecken van alle benodigdheden voor een dagje fietsen, eindelijk op de fiets exact om 3u22 voor een nieuwe, grensverleggende fietsuitdaging. Aanvankelijk was het vrij fris (11C) bij een matige wind en droog weer.

 

Na 44km zorgeloos fietsen door Scheldevallei en richting Waasland, een doodlopende weg gekozen en bij het terugkeren: pats, 1e lekke band achteraan, heel stom! Na herstel, terug op weg, met volle moed, doch na passage Land van Saeftinghe, het gevoel van een trage leegloper achteraan en controle-stop rond Walsoorden, bijgepompt en bang afwachten, helaas, na passage Ossenisse en Zeedorp (94 km) toch moeten halt houden en het zekere voor onzekere genomen  en zowel binnen- als buitenband achteraan vervangen (bleek goede keuze achteraf). De verderzetting naar Terneuzen en vervolgens richting Breskens verliep eerst zeer goed echter in de regio Ijzendijke/Schoondijke gingen de hemelsluizen volop open en dat heb ik gedurende 20 km spijtig genoeg moeten ondergaan gecombineerd met een tempo-remmende wind welke mijn moraal toch ietwat ondermijnde. De “regenvest-aan”- en “regenvest-uit’-stops haalden de temporoutine klaarblijkelijk uit mijn benen en brachten mijn fietsgemiddelde wat omlaag. Uiteindelijk bereikte ik Scheldewindeke omstreeks 12u30 na 8u17’ fietsen en 206.84 km op de teller. Daar aangekomen kon ik kort genieten van een super-lekkere spaghetti-bolognaise, klaar gemaakt door mijn vrouw Marianne, en dit samen met medezwerver Hugo Roels, die zo vriendelijk was om me vanaf dan te vergezellen voor het tweede deel van deze queeste.

 

Omstreeks 13u05 terug op de fiets voor een 2e lus welke ons deels via identieke doch deels ook langs andere Vlaamse en Nederlandse fietswegen voerde ten opzichte van de 1e lus, ondertussen was de temperatuur traag maar gestaag opgelopen tot 27C en bleef de wind toch voelbaar aanwezig.. De 2e passage doorheen het Waasland en oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen verliep zonder problemen, vanzelfsprekend ook door het uitstekende gezelschap van Hugo () en liet ons toe om pas in Terneuzen (na 288.5 km) een eerste (en tevens ook de laatste) drank/plasstop in te lassen aan Grand Café/Restaurant De Graanbeurs, waar we ondertussen al bekende gezichten zijn geworden (cfr eerdere duurritten).

 

Ook deze stop was vrij kort en met heel veel moed en in een lichte euforie reden we snel de kaap van 300 km voorbij richting Breskens en begon ik, na enkele tientallen kilometers te hebben genoten van Hugo’s super gangmakers werk, terug frissere benen te krijgen en kon ik schijnbaar moeiteloos (cfr Hugo) mijn deel van het kopwerk opnieuw uitvoeren. Dit was een ware verrassing voor mij en gaf een enorme boost van vertrouwen om deze klus succesvol te klaren.  Net toen we op de terugweg waren van een extra lus tussen Biervliet en Ijzendijke om de beoogde totaalafstand te bereiken, reed Hugo ook achteraan lek, ik had toen ongeveer 340 km op de teller. Nochtans lagen er nieuwe buitenbanden op Hugo’s racefiets welke enkel de Elfstedentocht hadden gebold een paar dagen eerder: dikke proficiat aan Hugo trouwens om al terug paraat te staan na de 260 km in Friesland de maandag ervoor!

 

Ondertussen was de temperatuur alweer fors aan het dalen tot 17-18C maar met slechts nog 50 km voor de boeg en een goed humeur en sterke ‘moraal’, leek de buit binnen beenbereik. Alleen de passages door Philippine (zin naar mosselen met friet) en doorheen de Gentse binnenstad (uitnodigende terrasjes!) waren potentiele obstakels doch onze drang om te finishen was sterk genoeg om aan deze te weerstaan. Hierdoor voelden de laatste kilometers doorheen Lemberge en Moortsele aan als een kleine triomftocht en arriveerden we enkele minuutjes na 22u bij mij thuis te Scheldewindeke waar mijn vrouw Marianne en ex-wielrenner Laurent Van Der Steen ons hartelijk verwelkomden, echt tof om zulke meelevende en enthousiaste supporters te hebben. Hugo had toen een goeie 193km op te fietsteller terwijl ik moe maar zeer voldaan kon neerkijken op een mooi getal: 400,40 km!!!  Mijn totale fiets-tijd was 16u18’27” of goed voor een algemeen gemiddelde van 24.55 km/u. Kleine anecdote: door plots opgekomen voetpijn in de laatste 2 weken voor dit event, had ik nieuwe fietsschoenen gekocht doch heb ik uiteindelijk met 2 verschillende schoenen (de nieuwe links, de oude rechts) deze rit gereden en gelukkig…achteraf gezien de juiste keuze!

 

Heel dankbaar om dit te kunnen volbrengen alsook voor de steun van mijn vrouwtje Marianne (de ganse dag in stand-by), medezwerver Hugo en gepassioneerd supporter Laurent, kijk ik terug op alweer een zeer geslaagde fietsuitdaging! What’s next???

 

Marc Van De Walle

 


2018


Speech door onze voorzitter op de leden- en kampioenenviering

 

Beste Zwervers en sympathisanten,

 

Nadat we vorig weekend een sportief succesvolle Gentse Zesdaagse hebben afgesloten, sluiten we vandaag een week later een even succesvol 41e zwerversseizoen af.

 

En, zoals elke zichzelf respecterende club  dit traditioneel doet, doen wij van WTC De Zwervers dat ook met een souper. Van harte welkom iedereen!

 

Een 41e seizoen dat we al met een gloriemoment mochten op gang schieten op 3 maart: een nieuwe clubuitrusting! Een clubuitrusting, voor de eerste maal in de clubgeschiedenis, naar een volledig eigen ontwerp, het eerste seizoen in een blauwzwarte fietstenu. Het was even wennen maar intussen goed ingeburgerd.  Deze realisatie, beste vrienden zwervers,  hebben we als club kunnen doen, dankzij jullie vele helpende handen bij onze externe organisaties. Veel dank daarvoor. Maar ook  met de inbreng van onze lokaalhouders Café Central. Beste Hilde, graag willen wij jullie hiervoor van harte danken en mag ik u hierbij een bloemetje van dank overhandigen.

 

En dat we een succesvol sportief seizoen achter de rug hebben, leiden we onder andere af uit de lange lijst van gelauwerden die we zo dadelijk in de verschillende clubklassementen huldigen. Een indrukwekkende lijst, beste zwervers.

 

Graag wil ik hierbij het nieuwe clublaureaatschap “Classics” onder de aandacht brengen. Voor het voorbije seizoen betreft dit een klassement over 19 geselecteerde “Classics” waarbij volgens een gekende verdeelsleutel 27 bonus-kredietpunten, zeg maar euro’s, te verdienen waren. Je werd Gouden clublaureaat “Classics” bij het behalen van 80% = 22 punten met als prijs/honorering  50 bonus-kredietpunten, Zilveren clublaureaat “Classics” bij het behalen van 70% = 19 punten met als prijs/honorering 40 bonus-kredietpunten en ten slotte Bronzen clublaureaat “Classics” bij het behalen van 60% = 16 punten met als prijs/honorering 30 bonus-kredietpunten. Sta mij toe om te zeggen: een niet onaardig sommetje euro’s als bonus op het einde van een seizoen.

 

En toch, beste zwervers, kende dit regelmatigheidsklassement, naar mijn mening, maar wie ben ik, geen onverdeeld succes. Als zelfs euro’s geen extra motivatie meer teweegbrengt, wat dan nog wel? Maar ik wil de enige laureaat in dit bijzonder klassement daarom niet minder eer aan doen, a fortiori, hij verdient de eer en de punten des te meer! Met 20 verworven punten wordt onze unieke zwerver Zilveren clublaureaat “Classics” 2018 en krijgt hij op zijn rekening 40 euro-bonuspunten. Een bijzonder applaus voor: Hugo Roels!!!

 

Vooraleer het dansfeest op gang komt wil ik nog even jullie aandacht vragen voor het nieuwe inschrijvingsmoment dat op zondag 2 december van 10 tot 12u wordt gepland in ons clublokaal. Deze inschrijvingssessie wordt speciaal voorzien om er voor te kunnen zorgen dat jullie geen onderbreking van de Cycling Vlaanderen vergunning, met de daaraan verbonden voordelen en verzekering, krijgen. Zeker als fervente winterfietser een niet te missen afspraak.

 

Om af te sluiten zetten we onze partners van de bestuursleden in de bloemetjes als dank voor hun steun het voorbije zwerversseizoen.

 

Bedankt!


2017


Speech door onze voorzitter op de leden- en kampioenenviering

 

Beste Zwervers en sympathisanten,

 

Graag wil ik jullie op mijn beurt van harte welkom heten op deze feestelijke avond t.g.v het 40-jarig jubileum van WTC De Zwervers. In het bijzonder heet ik van harte welkom de schepen van sport van onze gemeente Oosterzele, de heer Jean-Marie De Groote. Bedankt voor uw gewaardeerde aanwezigheid.

 

Beste vrienden, zonder te willen overdrijven mag het toch gezegd worden: een vrijetijdsvereniging die een staat van verdienste in het teken van recreatieve sportbeoefening van 40 jaar kan voorleggen, het is niet elke vereniging gegund. Dat wij met WTC De Zwervers dit hebben kunnen bereiken is in hoofdzaak te danken aan alle actieve leden die we door de jaren heen hebben mogen verwelkomen, veel schoon volk, jonger, ouder, man, vrouw, maar steevast allemaal mensen met een gezonde sportieve en sociale kijk op de zaak. Mensen die immer de betrachting hadden en hebben om in een kameraadschappelijke sfeer sport te doen met de fiets als uitgangspunt. En zoals ik zojuist bij de huldiging op het gemeentehuis al zei, sporten is plezier beleven, zweten, winnen en verliezen, je helemaal geven. Alleen of in clubverband, recreatief of competitief. WTC De Zwervers slaagt er als recreatieve fietsclub reeds 40 jaar in om door een goede mix van al deze elementen mensen bijeen te brengen om hun geliefkoosde hobby te beoefenen.

 

Op zaterdag wordt de mogelijkheid geboden om individueel of in groep deel te nemen aan grootse wielerorganisaties van gereputeerde evenementen bureaus, de zogenaamde classics, of aan democratische ritten van de diverse Vlaamse wielerbonden. Op zondag staan de in eigen beheer georganiseerde halve-dagfietstochten met vrije keuze tot deelname in 3 categorieën op de jaarkalender. Zo kan iedereen, die zich bij De Zwervers aansluit, zijn gading vinden.  Ook al veranderen in een mensenleven wel eens de prioriteiten, de doelstellingen, verwachtingen en uitdagingen, het aanbod bij WTC De Zwervers is divers en flexibel in te vullen en dat moet en zal zo blijven.

 

40 jaar nodigt natuurlijk uit om terug te blikken, we gaan dit in stilte doen tussen pot en pint! Het zou ons anders te ver afleiden.

 

Toch even een korte terugblik op het voorbije seizoen.

 

Zondag 5 maart  start van het 40e wegseizoen, met een inrijhappening in en rond Groot-Oosterzele onder het waakzaam oog van de schepen van sport die ons op zijn e-bike begeleidde.

 

Van 7 tot 14 juni organiseerden we met een groep van 36 personen een 8 daagse fietsreis naar Spanje, Salou. Een sportief en culinair succes onder een stralende Spaanse zon!

 

Onze 26e Rochustochten waren terug een schot in de roos met 1956 deelnemers, een editie om u tegen te zeggen, met dank aan alle Zwervers en sympathisanten.

 

Ons jaarlijks weekend ging ditmaal door in de Noord-Brabantse streek rond Tilburg, met start vanuit Hotel Van Der Valk te Gilze-Rijen werden 3 fietstochten gereden. De groep Toeristen met een tocht van ongeveer 90 km, De groep wielertoeristen met een tocht van ongeveer 120 km en onze groep E-bikers met een tocht van ongeveer 60 km.

 

Tussendoor werd er door een aantal fervente leden her en der deelgenomen aan classics en klassiekers zoals Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, Davitamon Classic, Tour de Namur, Greg Van Avermaet Classic, … om er maar enkele te noemen.

 

Onze slotrit ging door op 15 oktober met een fietstocht in retrostijl, een eerste halte werd gehouden bij stokerij Vandamme alwaar we verwend werden onder het motto "van korrel tot borrel". Onze tweede halte was te Moortsele waar de uitbaters van Café Plankierke onze legendarische gewezen profrenner Herman van Springel, mister Bordeaux-Parijs, hadden uitgenodigd waarmee we een gezellig onderonsje konden opbouwen. De dag werd afgesloten met een gezellig samenzijn met frietjes en stoofvlees en een live-optreden in zaal De Rots te Scheldewindeke. Kortom een dag om in te kaderen!

 

En in wat resulteerde al dit moois voor de fietsende Zwerver, dat was niet min voor een aantal onder ons. En dat de weergoden ons hierbij gunstig gezind waren zal daar zeker een aandeel in hebben.

 

We kunnen fier terugblikken op een gemiddelde deelname aan de zondagsritten van 59% van onze 65 leden. We kronen straks zowaar 14 kampioenen waarvan maar liefst 4 dames en 3 koppels! Opnieuw een groots unicum in de zwerversgeschiedenis! Als grootste geleding manifesteerden zich alweer de toeristen met 37 eind-geklasseerden, ruim de helft van de club, en ze tellen  niet minder dan 9 kampioenen - bravo!

 

De wielertoeristen met 19 eind-geklasseerden tellen 3 kampioenen en de sportieven met 8 eind-geklasseerden kronen 2 kampioenen.

 

Als club in toto behaalden we de 2e plaats in het klassement Topclub WBV - 3e provinciale. Hierbij wil ik felicitaties overbrengen voor de 3 Provinciaal Laureaten WBV: Chris, Marnick en Oscar. Proficiat! Ook in de fel gesmaakte en prestigieuze "Esso Best of Belgium Cycle Tour" scoorden we dank zij onze massale clubdeelname op zondag aan de BCH in Merelbeke, hoge ogen. Individueel steken ook hier weer de 3 zelfde namen torenhoog bovenuit, Chris met 33 en Oscar en Marnick met 31 deelnames.

 

Bij de vrouwen is Gisèle met 11 de koploper en volgen een viertal Zwerfsters met 7 deelnames. Proficiat aan allen! Een schitterende eindbalans voor het 40e jubileumjaar! Tot zover in een fly-over de opvallendste resultaten.

 

Een seizoen is pas voorbij, 40 jaar een mooie mijlpaal, maar wij willen verder met De Zwervers en kijken al vooruit naar volgend jaar.

 

Reeds enkele belangwekkende data in het vooruitzicht van 2018:

 

Vrijdag 8/12 vanaf 19u in zaal de Rots: inschrijvingen en passen kledij! Niet te missen!

Zondag 4/02 27e eetfestijn in zaal St-Michaël, St- Lievens-Houtem.

Vrijdag 2/03 om 19u in zaal de Rots: starthappening, statutaire ledenvergadering en uitdelen nieuwe clubuitrusting.

Zondag 4/3 start 41e seizoen.

zondag 3 juni tot en met 10 juni: Spanjereis 3e maal Salou. Er werden reeds 20 inschrijvingen geregistreerd m.a.w. nog 20 beschikbaar. Hierbij 8 plaatsen door Zwervers gereserveerd.

Zaterdag 28 juli: 1e Rochus Classic

Zondag 29 juli: 27e Rochustochten en 2e Memorial Pascal Van Huyck

Vrijdag 24/08 tot zondag 26/08 weekenduitstap naar het Groothertogdom Luxemburg in het 4*hotel Meyer te Beaufort.

 

2017 was fantastisch! Geweldige fietstochten, toffe compagnie, blije gezichten... In 2018 gaan we op hetzelfde elan door!

 

Naar goede traditie willen we ook dit jaar enkele verdienstelijke leden danken en huldigen.

 

Hij is een zeer trouw, loyaal en discreet bestuurslid. Kwam als toenmalig lokaalhouder samen met zijn club bij De Zwervers in 2004 en heeft zich steeds ijverig ingezet als volleerd barkeeper (voor en achter den toog nota bene) om op onze eetfestijnen en rochustochten den toog te organiseren. Vandaag vieren we zijn 70e verjaardag en dat mag niet onopgemerkt voorbijgaan. Een dikke merci en een dikke proficiat voor Etienne Van Effelterre!

 

Samen met zijn vrienden Etienne, Noël en Oscar na de fusie toegetreden tot het nieuw aangestelde bestuur verkoos Rafken er in het voorjaar voor om zijn activiteiten als bestuurslid te stoppen. Keiharde werker en fietser in hart en nieren. Nu heeft hij er met voldoening voor gekozen om het rustiger aan te doen. Voor 13 jaar loyaal bestuurslid willen wij Raf De Vos danken. Graag ook voor hem een warm applaus en mooi presentje!

 

De man die wij als club enorm veel verschuldigd zijn en nu extra in de bloemen willen zetten, is een monument in de clubgeschiedenis.  35 jaar clublid, 11x clubkampioen, 10-tallen jaren bestuurslid, gedreven en ongeëvenaard fundraiser voor het clubblad destijds en gedurende evenveel jaren de trouwe behoeder van onze volgwagen(s). Uniek, beste vrienden! Daarom wil het bestuur hem vandaag voor zovele uitzonderlijke verdiensten voor WTC De Zwervers, als ere-bestuurslid in de annalen van de clubgeschiedenis opnemen. Graag een daverend applaus van respect en dankbaarheid voor Aimé Demeyer!! Proficiat en bedankt Aimé.

 

De start van De Zwervers hebben ze net gemist, maar na een paar jaar hebben ze een vaste stek gegeven aan onze club, de uitbaters van Café Central. Dank aan onze lokaalhouders Hilde en Geert voor de recente 3 decennia waarin zij ons een warm en gastvrij onderkomen hebben geboden bij al onze cluborganisaties en vergaderingen. Als blijk van dankbaarheid wil ik graag Hilde een boeketje bloemen overhandigen.

 

And last but not least een welgemeende dank voor de partners van de bestuursleden als kleine compensatie voor de vele uren dat ze hen moeten missen tijdens de talrijke tijdrovende bestuursactiviteiten.

 

Na het hoofdgerecht huldigen we onze clubkampioenen in alle geledingen. Bedankt voor de volgehouden aandacht. Smakelijk eten verder.

 

Een woord vooraf: het is jullie zeker opgevallen bij het binnenkomen dat de tafels en de zaal voor de gelegenheid een speciaal decoratief element hebben gekregen met in mousse gesculpteerde fietsjes, waarvan er straks één voorbehouden wordt voor alle kampioenen!

Dit is een huzarenstukje van de hand van één van onze clubmakkers! Graag een daverend applaus voor zoveel clubliefde en een bijzondere dank voor Rudy!!!

 

Tot slot beste vrienden, dat WTC De Zwervers een rijke traditie heeft mag ook blijken uit het overzicht van de clubkledij.

 

Zoals jullie hebben kunnen zien, gedurende de voorbije 40 jaar droegen we ononderbroken een uitrusting onder het LBC-vaandel, vanaf 4/3 komt daar verandering in en gaan we de weg op met het embleem van Café Central. De nieuwe trui-sponsor, onze lokaalhouders, kregen de voorkeur wegens een wederzijdse blijk van erkentelijkheid voor zovele jaren trouwe en gedreven samenwerking en een verzekerd engagement voor de komende jaren. Van harte dank Hilde en Geert. Ik ga er de spanning niet langer in houden, maar ik wil toch nog eerst onze kledijleverancier van harte danken voor de goede en vlotte samenwerking bij het  ontwerpen van deze moderne outfit en voor de bijzondere inspanning om op zeer korte tijd een model te maken om hier vanavond onze nieuwe clubuitrusting in primeur te kunnen voorstellen. Bedankt Peter! Mag ik nu vragen aan Hilde en Geert om de nieuwe uitrusting te onthullen?

 

Zo, beste Zwervers, ik wens jullie nog veel feestplezier met DJ van dienst, Marnick.


Speech door onze voorzitter na ontvangst door de Burgemeester en Schepenen in het Gemeentehuis

 

Geachte heer Burgemeester,

Geachte Schepenen,

Beste vrienden Zwervers,

 

Sporten is plezier beleven, zweten, winnen en verliezen, je helemaal geven. Alleen of in clubverband, recreatief of competitief. WTC De Zwervers slaagt er als recreatieve fietsclub reeds 40 jaar in om door een goede mix van al deze elementen mensen bijeen te brengen om hun geliefkoosde hobby te beoefenen. Op zaterdag wordt de mogelijkheid geboden om individueel of in groep deel te nemen aan grootse wielerorganisaties van gereputeerde evenementen bureaus, de zogenaamde classics, of aan democratische ritten van de diverse Vlaamse wielerbonden. Op zondag staan de in eigen beheer georganiseerde halve-dagfietstochten met vrije keuze tot deelname in 3 categorieën op de jaarkalender. Zo kan iedereen, die zich bij De Zwervers aansluit, zijn gading vinden.  Ook al veranderen in een mensenleven wel eens de prioriteiten, de doelstellingen, verwachtingen en uitdagingen, het aanbod bij WTC De Zwervers is divers en flexibel in te vullen en dat moet en zal zo blijven.

 

Dat onze vereniging deze 40-jaar mijlpaal heeft kunnen bereiken is vooral te danken aan zijn stichter Leon Brackenier die gedurende 38 jaar de financiële drijvende kracht  achter dit succes was. Zijn sterk ondernemerschap was van enorm bepalende waarde voor de ontplooiing van de club.

 

De voorbije 40 -jaar, geachte heer Burgemeester, hebben we geregeld kunnen rekenen op de steun en de waardering van de gemeentelijke overheid. De intussen traditie geworden inrijhappening voor alle Oosterzelenaren, de eerste zondag van maart, wordt in samenwerking met de sportraad georganiseerd. De belangrijke stap in de samenwerking werd vooral gezet op het moment dat onze Rochustochten, onze jaarlijkse tweedaagse fietsorganisatie voor het brede publiek, uitgroeiden tot een evenement met grote weerklank binnen de Wielerbond, de provincie en zelfs ver daarbuiten. Omwille van capaciteitsproblemen dienden we de startplaats, initieel bij onze lokaalhouders gelokaliseerd, te verplaatsen naar de sporthal van Oosterzele. Een perfecte startplaats met alle nodige accommodaties voor een evenement met deze  omvang en uitstraling. Hiervoor zijn we de gemeente Oosterzele erg dankbaar.

 

Nu onze organisatie door de wierbond Vlaanderen, nu Cycling Vlaanderen, volgend jaar opgewaardeerd wordt naar “Rochus Classic”, rekenen wij des te meer op de steun van de gemeente Oosterzele. Zonder deze steun is een evenement organiseren op dat niveau niet haalbaar. Maar ik heb er geen twijfel over dit komt in orde!

 

Geachte heer Burgemeester, geachte Schepenen, het was voor mij als voorzitter en als 40-jarig lid, samen met mijn copain de route Patrick Steurbaut de enigen met deze status, een bijzonder voorrecht om hier vandaag voor de 2e maal in de clubgeschiedenis het woord te mogen nemen, 15 jaar geleden bij ons zilveren jubileumviering reeds een 1e keer. Wij zijn jullie als bestuur en club bijzonder erkentelijk en dankbaar. Het is voor WTC De Zwervers een glorierijk moment om hier vandaag door jullie te worden ontvangen om ons robijnen jubileum te celebreren.

 

En ik voeg er in één adem aan toe dat het clubbestuur vastberaden is om door te fietsen tot de volgende mijlpaal, een gouden jubileum met een koninklijke titel. KWTC De Zwervers, het zou voorwaar mooi staan!

 

Bedankt Oosterzele en proficiat aan alle Zwervers van gisteren, vandaag en morgen!


Speech door onze voorzitter in zaal de rots op onze slotrit

 

Beste zwervers, medewerkers en sympathisanten, van harte welkom op de slothappening 2017.

 

Wij hebben intussen reeds een fantastische voormiddag achter de rug met een zomers fietstochtje en fantastische stopplaatsen. Wij sluiten vandaag het 40e zwerversseizoen af. Dit is beste vrienden, alweer een mijlpaal waar we met zijn allen terecht fier mogen op zijn. Bedankt beste Zwervers en een applaus voor jullie allen om, elk op haar of zijn manier, te hebben bijgedragen tot dit 40-jarig succes. Proficiat.

 

De weergoden waren ons de voorbije 32 zondagen goed gezind wat vertaald wordt in een gemiddelde deelname aan de zondagsritten van 59% van onze 65 leden. We kronen volgende maand zowaar 14 kampioenen waarvan maar liefst 4 dames! Proficiat Kristiane, Brenda, Sophie en Carine met jullie schitterende prestatie, eentje om in te kaderen!

 

Als grootste geleding manifesteren zich alweer de toeristen met 37 eind-geklasseerden van onze 65 leden, ruim de helft van de club, en tellen  niet minder dan 9 kampioenen - bravo! De wielertoeristen met 19 eind-geklasseerden tellen 3 kampioenen en de sportieven met 8 eind-geklasseerden kronen 2 kampioenen.

 

Een schitterende eindbalans voor het 40ejubileumjaar! Proficiat zwervers en in t bijzonder alle kampioenen!  We kijken al uit naar het nieuwe seizoen in een nieuwe clubuitrusting.

 

Vooraleer aan te schuiven, beste vrienden, aan het buffet bij Marc en Hilde voor de ook terug-van-weggeweest stoverij met frietjes, zou ik nu al een woord van dank willen richten aan Melissa Braekman voor de passende en schitterende jubileumtaart. Ook een welgemeende dank voor onze gelegenheidsmedewerkers die ons van de nodige dorstlavende middelen voorzien. Dank Tine, Jasmine, Stijn en Jeroen.


Enkele vragen gesteld door onze voorzitter aan Herman van Springel, i.v.m. de slotrit op 15/10/2017 in Café Plankierke

 

Beste vrienden Zwervers, uitgerekend vandaag valt ons de bijzondere eer te beurt om hier in ons midden een groot ex-wielerkampioen en een zeer gewaardeerde en geliefde man in ons midden te mogen hebben.

Dankzij onze vriend Kristof van Café Plankierke (ons welbekend ondertussen) is Herman Van Springel bereid gevonden om ons 40-jarig jubileum nog een extra dimensie te geven! Herman was beroepsrenner van 1965-1981.

 

Beste Herman mag ik u vragen even tot hier te komen.

 

Beste Herman, als fervente koersliefhebbers kennen we je allemaal van je legendarische overwinningen in Bordeaux-Parijs, vandaar ook jouw uniek bijnaam van destijds "Monsieur Bordeaux-Paris".

 

"Voorzitter" Voor de jongeren onder ons, die zich deze wedstrijd, die u 7x hebt gewonnen, misschien niet kunnen voorstellen, vertel eens wat deze koers zo speciaal maakte en wat deze juist inhield?

"Herman" Rond 2 uur met slaperige ogen verzamelen in het duister van Bordeaux, voor ons reden auto's met lichten om de rijweg te verlichten. Vervolgens in Poitiers achter de derny en in Parijs aan te komen na 560 km.

 

"Voorzitter" Wat is je het meest bijgebleven uit je professionele fietscarrière? Wie waren je generatiegenoten?

"Herman" Vooral Eddy Merckx waarbij ik meesterknecht was in de ploeg Molteni, maar ook Jos Huysmans en vele andere.

 

"Voorzitter" Wat waren voor jou de mooiste overwinningen?

"Herman" Uiteraard de 7 overwinningen van Bordeaux-Parijs maar er waren ook nog andere zoals: de Omloop Het Volk in 1968, Parijs-Tours in 1969, de Grote Landenprijs in 1969 en 1970, de Trofeo Baracchi in 1969, de Brabantse Pijl in 1970 en 1974, het Kampioenschap van Zürich in 1971, het Belgisch kampioenschap in 1971, de E3-Prijs in 1974 en nog vele andere.

 

"Voorzitter" Je behaalde ook tal van dichte ereplaatsen in de grote rondes? Kun je daar iets meer van vertellen?

"Herman" 1966: 3e in Milaan-San Remo, 1967: 2e in Bordeaux-Parijs, 1968: 3e in Rund um den Henninger-Turm, 1969: 2e in Ronde van Lombardije, 1970: 3e in Ronde van Spanje, 1971: 2e in Parijs-Roubaix, 1972: 3e in Luik-Bastenaken-Luik, 1973: 3e in Amstel Gold Race, enz....

 

"Voorzitter" We kunnen er natuurlijk niet omheen, 1968, een bijna zekere tourzege ontglipt je in de laatste kilometers, nb een tijdrit uw specialiteit. Was dit voor jou de grootste ontgoocheling uit je 17-jarige carrière?

"Herman" wel in de Ronde van Frankrijk van 1968, op de laatste dag starte ik met een voorsprong van 16 seconden op Jan Janssen en was ik bijna zeker van mijn zaak maar dat pakte dus heel anders uit. Ik blokkeerde in de slotfase, terwijl Janssen toen pas goed op stoom kwam. En dat kostte mij de eindzege: ik kwam 38 seconden tekort voor de Tourzege.

 

"Voorzitter" Herman, je ziet er nog perfect in conditie uit. Fiets je nog? Hoe vaak? Met wie?

"Herman" Driemaal per week ga ik nog fietsen op de Netedijk tussen Bouwel en Duffel. Regelmatig fiets ik ook nog met Eddy Merckx

 

Beste Herman, uit erkentelijkheid en waardering voor wat je voor de Belgische wielersport hebt betekend, hebben we een aandenken met streekproducten voor jou. Mag ik vragen aan onze secretaris om u dit pakket te overhandigen? Nogmaals een stevig applaus en dank om hier bij de zwervers te  willen aanwezig zijn!


Speech bij het begin van de slotrit in Cafe Central door onze voorzitter

 

Beste vriendinnen en vrienden Zwervers,

 

Het thema van de dag is niet zomaar gekozen maar past sprekend bij het afsluiten van het 40e jubileumjaar van onze club WTC De Zwervers. Voor 1 dag teruggaan in het roemrijke verleden van onze fietsclub door het nog even terug aantrekken van de verschillende generaties kledij en het terug van stal halen van onze stalen rossen waarmee we zovele zwervers-exploten hebben voltrokken, roept niet alleen nostalgie op maar doet ons nog even terug mijmeren en al het moois uit het 40-jarig verleden terug voor de ogen halen. Bedankt om zo talrijk op deze oproep te zijn ingegaan. Het doet mij plezier om hier alle generaties truien nog eens "en grand complet"  terug te zien! Wat een rijke geschiedenis hebben wij toch als fietsclub WTC De Zwervers.

 

Het is andermaal een grote eer voor ons om uitgerekend bij het afsluiten van het 40e wegseizoen de stichter, pionier van vele initiatieven en vele jaren dé motor achter de zwervers - onze sponsor tot 2 jaar geleden - hier vandaag als retro-fietser in ons midden te mogen hebben. Welkom Leon en bedankt omdat je het ons 4 decennia hebt mogelijk gemaakt om onze hobby, fietsen in de wijde wereld, zonder zorgen te beoefenen. Nogmaals dank en een groot applaus!!

 

Dank ook aan onze lokaalhouders, Margriet en Julien van destijds en Hilde en Geert voor de recente 3 decennia waarin jullie ons een warm en gastvrij onderkomen hebben geboden bij al onze cluborganisaties. Bedankt Hilde en Geert. Bovendien, beste vrienden, maar dat wisten jullie voorzeker al, worden onze lokaalhouders de nieuwe trui-sponsors, een wederzijdse blijk van erkentelijkheid voor zovele jaren trouwe en gedreven samenwerking en een verzekerd engagement voor de komende jaren. Nogmaals van harte dank Hilde en geert.

 

Vandaag wordt het toch geen afsluiter zoals altijd, maar het wordt net dat ietsje meer, 40 jaar mag al eens gevierd worden.

We starten de fietstocht met een zeer omvangrijke groep, uiteraard mede te danken aan het aangekondigde nazomer, voor een eerste deel van 13 km om halt te houden bij één van de grootste attractiepolen binnen het toeristisch en economisch patrimonium van onze gemeente, nl de stokerij van Damme in Balegem. We krijgen er een rondleiding met deskundige uitleg over het graanjeneverstookproces, van korrel tot borrel en kunnen er daarna degusteren en genieten van de specialiteiten van het huis, en die zijn er talrijk.

 

Daarna fietsen we verder door het glooiende Oosterzeelse landschap met het zwerverszonnetje in de rug, om na nogmaals een 13-tal km en een stevige afdaling, onze 2e halte van de dag te bereiken, nl. Café Plankierke in Moortsele. Een etablissement dat op korte tijd reeds vermaard en een beetje berucht is geworden voor enkelen onder ons. Er wacht ons daar misschien al een extra verrassing.

 

Tot slot begeven we ons naar zaal de rots voor een retro maaltijd, ook eentje van weggeweest.

 

In de namiddag worden we nog getrakteerd op jubileumtaart, speciaal voor de gelegenheid gecreëerd en een ongetwijfeld boeiend en ontspannend gastoptreden van de muziekgroep Marcell XL live met dansbare muziek.

 

Ziezo beste Zwervers, het wordt ongetwijfeld een prachtige dag. Geniet ervan met volle Zwerversteugen. Laten we bij het buitengaan alvast eerst dit mooie moment met onze retro-outfits bij deze heerlijke weersomstandigheden vastleggen op de gevoelige plaat.

 

Dank voor jullie aandacht.


Artikel over het 40 jarig bestaan van WTC De Zwervers

 

WTC De Zwervers bestaat bijna veertig jaar. Intussen hebben de e-bikes hun intrede gedaan in de club. De Rochustochten van 29 en 30 juli worden opgedragen aan het overleden clublid Pascal Van Huyck.

 

Schatbewaarder Patrick Steurbaut en voorzitter Freddy De Backer waren er bij toen de club in 1978 opgericht werd. “We waren toen gewoon lid”, lachen ze. “Nu zijn we bestuurslid. We zijn de enige twee overgebleven leden die de oprichting nog hebben meegemaakt. Ons eerste lokaal was bij Omer Van Gremberge in Oosterzele. In 1982 zijn we overgestapt naar café Central. Er vond toen ook een afsplitsing plaats na enkele onenigheden binnen de club.”

 

Zondagritten

 

“We houden vooral zondagritten en rijden met drie groepen die elk hun eigen aangepaste afstand en gemiddelde snelheid rijden. Ons ledenaantal blijft de jongste jaren ongeveer gelijk. We tellen 64 leden. We haalden acht jaar geleden een piek met 110 leden. Dat was na de fusie met de Kogatrappers, de groep die zich in 1981 had afgesplitst.”

 

Elektrische fietsen zijn welkom in de club die vooral een sociale rol wil spelen. “We hebben enkele mensen die met een e-bike meefietsen. Dat beperkt zich wel tot drie of vier. Er is al sprake geweest om voor hen een aparte groep op te richten maar dan moeten we ook een nieuwe baankapitein en begeleiders hebben. We willen graag wachten tot meer leden met een e-bike komen. We willen in Oosterzele met behulp van een flyer eens polsen of er nog meer mensen interesse hebben in onze club.”

 

“We willen graag meer zijn dan enkel maar een club die op zondag gaat fietsen. We organiseren allerlei activiteiten voor de hele familie en maakten in onze geschiedenis ook heel wat uitstappen naar onder meer Lourdes, Milaan-San Remo, de Alpen, Oostenrijk en Spanje.”

 

Op zaterdag 29 en zondag 30 juli wordt voor de 26ste keer de Rochustochten georganiseerd. Het wordt een ‘memorial Pascal Van Huyck’. “Pascal is vorig jaar op 7 september overleden. Hij was een goed clublid, een vriend van iedereen en daarom willen we de tochten aan hem opdragen. Op 10 september willen we ook in clubverband een herdenkingsrit rijden langs het parcours waar hij het liefste kwam. Pascal was een uitstekend baankapitein en had een voorliefde voor ritten langs Nevele en Landegem.”

 

Tijdens de Rochustochten kunnen de deelnemers kiezen uit ritten richting Pajottenland op zaterdag en richting Vlaamse Ardennen op zondag. Start en aankomst zijn sporthal De Kluize in de Sportstraat in Scheldewindeke. Er is telkens ook een familitocht waar het hele gezin kan aan deelnemen. Hoeve 't Alkeveld in Velzeke is een tussenstop waar de deelnemers een ijsje krijgen. Inschrijven kan vanaf 7.30 uur. Voor de familietochten is er vrije start op zaterdag van 12 tot 14 uur en op zondag van 9 tot 12 uur.


Speech voorgelezen door de voorzitter op de startbijeenkomst van vrijdag 03/03/2017

 

Beste zwervers, beste nieuw ingeschreven leden, beste potentieel nieuwe leden,

 

van harte welkom op deze startbijeenkomst 2017.

 

Gelukkig als we zijn dat de gure en grijze winterdagen voorbij zijn (stille hoop dan toch) popelen we als een klein kind om terug onze koersfiets te kunnen van stal halen!

Zondag starten we het 40e seizoen met WTC De Zwervers! Klinkt als een bel! Wij doen er in het bestuur alles aan om met vereende krachten een fantastisch jubileumjaar op poten te zetten.

We beginnen vandaag alvast met een traditie die we een paar jaar hebben verlaten, een uitgebreid breugheliaans buffet met als afsluiter een zoet dessertje. Ik dank Brenda en Carine voor de alweer prima voorbereiding hiervan. Graag een applausje voor de medewerkers.

 

Alhoewel het weer voor zondag niet veel goeds voorspelt, starten we het nieuwe seizoen met volle ambitie met momenteel 61 leden waarvan 14 vrouwen, een respectabel aantal. De eerste activiteit van het jaar hebben we alweer achter de rug, nl. ons 26e wintereetfestijn. We telden 534 betalende eters of 50 meer dan vorig jaar. Hier vloeide een netto-opbrengst van 6.360€ uit. Dit werd alleen mogelijk gemaakt door de 44 medewerkers die belangeloos en met veel enthousiasme hebben gezorgd voor een vlekkeloos verloop van die dag. Dank en appreciatie voor hen die hiervoor hun bijdrage hebben geleverd.

 

Wat kunnen we op fietsgebied verwachten het komend zomerseizoen.

 

De zondagkalenders voor de maanden maart en april staan online op onze website. Een tweewekelijks afwisselend vlak en golvend parcours wordt voorzien. Een geselecteerd aanbod voor de zaterdagse toerritten en klassiekers is eveneens terug te vinden op onze webstek. Hierbij enkele niet te missen klassiekers, zoals Omloop van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Etixx Classic, Tour de Namur, Greg Van Avermaet Classic en nog zoveel meer moois! Voor elk wat wils dus!

 

Een paar uitschieters.

 

Voor het derde jaar op rij is er een verblijf met leuke fietstochten gepland langs de Costa Dorada in het zonnige Spanje. In een zo goed als volgeboekte organisatie vertrekken we begin juni met een 38-tal sportievelingen, samen met VC Karel van Wijnendaele weliswaar, naar het zuiden.

 

Na het ongeëvenaarde succes van de vorige editie met 2156 dlnrs, hopen we met onze eigen cluborganisatie het laatste weekend van juli bevestiging te brengen. Onze 26e Rochustochten – voortaan ook genoemd Memorial Pascal Van Huyck, worden op basis van het successtramien van vorig jaar georganiseerd. Wij bieden voor de 2e maal twee cyclo-parcours aan: op zaterdag het feeërieke Pajottenland en op zondag de idyllische Zwamstreek en Vlaamse Ardennen. Onze organisaties krijgen opnieuw het “vrouwvriendelijk label” mee. Verder wordt ook voor de tweede maal een familietocht gepland, dit keer wel op zaterdag! De veldtoertochtenparcours blijven behouden.

 

Het jaarlijks clubweekend heeft dan weer plaats van 1 tot 3 september. Dit jaar trekken we naar het zo goed als vlakke land rond het Nederlandse Tilburg. Alle gegevens en inschrijvingsmodaliteiten zijn nog steeds beschikbaar op onze website.

 

Tot zover enkele vooruitzichten.

 

Nu een paar praktische aandachtspunten.

 

Jullie weten dat voor elke deelname aan een clubactiviteit kredietpunten worden toegekend, dit is een waarderingssysteem. Kredietpunten bestaan oa uit fietspunten. Voor elke fietstocht waar je aan deelneemt, wordt 1 punt (waarde 1 euro) toegekend. Voor de zaterdagorganisaties, waarbij in principe aan alle gekende fietsorganisaties te lande kan deelgenomen worden, betekent dit dat uw individuele deelname dient gevalideerd te worden alvorens ze kan opgenomen worden in de clubklassementen. En hoe kan dit? Met de moderne communicatiemiddelen is dit kinderspel. Neem met uw smartphone een foto van uw inschrijvings- of deelnamekaart/nummer of een selfie en bezorg deze, liefst digitaal, aan onze klassementenbeheerder Patrick Braekman. Op deze manier kunnen we makkelijk uw geregistreerde deelname opnemen en vaststellen of u in de huidige clubuitrusting hebt deelgenomen, wat een blijvende voorwaarde is.

 

Nog een goede afspraak: Raadpleeg ook bijtijds de kalenders of al dan niet clubvervoer is voorzien en spreek af met Oscar indien u wenst mee te rijden.

Op zondag volgt onze volgwagen de groep van de wielertoeristen, hetzij bij de start ad hoc andere afspraken worden gemaakt. Voorzie u daarom steeds van het minimum aan reservemateriaal.

 

Nieuwe clubkledij, beste vrienden, wordt dit jaar een bijzonder aandachtspunt. Zonder niet te voorziene problemen starten we het volgende seizoen in een nieuwe clubuitrusting. Om dit project te realiseren het komende jaar wil het bestuur een werkgroep samenstellen die het volledige traject kan begeleiden. Voor de samenstelling van deze werkgroep wordt het bestuur uitgebreid met telkens twee afgevaardigden per geleding, maw 6 bijkomende mensen. We deden reeds een oproep naar de coördinatoren om per geleding 1 man en 1 vrouw voor te stellen. Wij verwachten deze namen spoedig zodat de werkgroep weldra kan starten met zijn werkzaamheden.

 

Verder heb ik nog een oproep. Zondag 28/05 wordt op Oosterzeels grondgebied het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor juniores dames en heren georganiseerd. Dit is een uniek gegeven voor een sportieve gemeente als Oosterzele. Uiteraard zijn hiervoor vele helpende handen nodig. Alle sportieve verenigingen werden door het organisatiecomité gecontacteerd om hun steentje bij te dragen. Zo ook onze club. Wij kunnen als vooraanstaande fietsclub in Oosterzele op dit evenement niet ontbreken. Daarom hebben we ook reeds de vraag gericht aan de coördinatoren om mensen te zoeken die bereid zijn mee te werken op die dag. Gezien het evenement plaats heeft op een zondag heeft het bestuur beslist om elke vrijwillige medewerker ook de fietspunten van die dag toe te kennen. Voorts kan ik jullie mededelen dat spontaan reeds tien leden hun naam hebben opgeven als kandidaat medewerker, en deze geef ik jullie graag mee: in willekeurige volgorde Marnick, Oscar, Hugo, Patrick B en Patrick S, Brenda, Alain, Carine , Gisèle en ikzelf. Met deze mensen kunnen we reeds de begeleiding op de parking invullen. Wij zoeken echter nog een zestal bereidwillige personen die als seingever willen optreden, hierbij als voetnoot: er zijn niet minder dan 56 seingevers nodig om het volledige parcours van 10 km veilig af te zetten. Graag zo vlug als mogelijk respons van een zestal mensen.

 

Tot slot beste vrienden nog het volgende. Een bestuur wordt geacht nooit stil te zitten en dat doet uw bestuur ook niet! Een paar weken geleden hebben wij in conclaaf een dag gebrainstormd. Elkeen heeft zijn ideeën en meningen ongebreideld kunnen uiten. Een intensieve, en geloof mij vrij, een uitputtende dag! Deze talloze spinsels dienen nog verwerkt te worden in actiepunten en dit kan niet van vandaag op morgen geconcretiseerd worden, dit begrijpen jullie zeker wel, maar wij werken eraan.

 

Ik wil jullie alvast de missie en de visie waarmee het bestuur de club verder slagvaardig  wil houden of nog wil verbeteren, kenbaar maken.

 

Missie, dit is waarvoor men staat. Ik citeer: “Bij WTC De Zwervers worden mensen één door de fiets!”

 

Visie, dit is  waar willen we staan binnen zowat een vijftal jaren: “WTC De Zwervers biedt elke fietsliefhebber sportieve en sociale ontspanning aan. De club organiseert diverse fietsactiviteiten, die door elk lid naar eigen vermogen, op elk moment en gelijk waar, kunnen beoefend worden. Met de nodige aandacht voor het familiale, sociale en economische aspect.”

 

Tot zover waarvoor onze club staat en hoe ze dit wil invullen. Resultaten hiervan hopen we binnen afzienbare tijd reeds te kunnen voorstellen.

 

Ik wil afsluiten met de mededeling dat het bestuur in zijn laatste bijeenkomst heeft beslist om ons vorig jaar veel te vroeg ontvallen clublid Pascal Van Huyck, als postuum eerbetoon, als erelid op te nemen in ons clubbestand.

 

Beste zwervers, ik wens jullie allen ten slotte veel sportieve voldoening en plezier in intens clubverband met de door uw club aangeboden organisaties in het fietsseizoen 2017!

 

Eerste afspraak zondag om 8u in ons clublokaal waar ter gelegenheid van de start van de openingsrit een boterkoek door onze lokaalhouders wordt aangeboden.


Opiniestuk over de kidswerking door Christiaens Mario

 

Beste bestuursleden,

 

Zoals ik net gelezen heb in de mail van Cycling Vlaanderen zoeken ze clubs om de Flanders Kids Tour  te organiseren. Dit biedt volgens mij geen enkele toegevoegde waarde.

 

De Kids ritten worden al verschillende jaren georganiseerd door een vaste kern van begeleider, en is uitgegroeid tot een waar succes verhaal. Vele jaren kregen deze mensen weinig of geen steun van de bond in de organisatie, in zoverre zelfs dat er op een bepaald moment zelfs aan gedacht werd om geen kids ritten meer te organiseren (gelukkig werd dit mede door onze club en in het bijzonder door onze voorzitter weg gestemd).

 

Nu dit kids project een waar succes blijkt is de bond daar plots terug om hun wagonnetje aan te haken en om mee te genieten van een door een ander opgebouwde succes. Ook heb ik vorig jaar bij de Rochustochten enkele minder positieve reacties opgevangen van onze kleinste deelnemers. Bij de kids rit op zondag werd door de bondsafgevaardigde (voor hen een onbekende) constant opmerkingen gemaakt over hoe ze moesten fietsen en dit vond onze Matteo en enkele van zijn vriendjes niet leuk.

 

Laat me wel duidelijk zijn de kids tochten zijn een fantastische organisatie maar dan wel in zijn huidige vorm en in handen van Devenyns Gerrit en zijn geweldig team.

 

Met sportieve groeten

Mario


2016


Welkomswoord Souper 26/11/2016 door Patrick Steurbaut

 

November is voor onze wielerclub de feestmaand. Traditiegetrouw staat deze periode in het teken van onze souper. Met z’n allen zijn we hier samengekomen om te feesten in de Feestsalons Agathea en dat voor de 7de maal. Bedankt dat jullie geopteerd hebben om op deze avond naar het souper te komen. Zonder jullie jaarlijkse aanwezigheid zou dit evenement niet meer bestaan. Ik noteer 50 deelnemers, dat is de helft van 100 maar het dubbele van 25. De optimist in mij denkt zoals de boer die zei: ‘Door 1 slechte oogst moet ik mijn schuur nog niet afbreken’.

 

Beste Zwervers, jullie partners en Zwervers-sympathisanten,

 

Met veel genoegen mag ik jullie van harte welkom heten op de 39e leden- en kampioenenviering van de Wielertoeristen- en Veldtoerclub WTC De Zwervers vzw Oosterzele - editie 2016!

 

Het leven bestaat uit een lach en een traan. 2016 is een niet zo heugelijk jaar door het jammerlijk verlies van ons dierbaar clublid en vriend Pascal. Daarom wil ik met jullie hier even stilstaan. Ik stel voor dat we in plaats van een ogenblik stilte te houden hem als ster een warm daverend applaus geven. Bedankt !

 

‘De klok kan je niet terugdraaien, maar je kunt hem wel weer opwinden.’

 

Ons 39é club jaar loopt op zijn einde en een nieuwe mijlpaal kondigt zich al aan in 2017 nl. het 40 jarig bestaan van WTC De Zwervers. Hip, hip, hoera !

Wat staat er volgend jaar zoal te gebeuren? Sportief en sociaal gezien is er al een beginnende mooie kalender opgesteld. Ik zou graag jullie nieuwsgierigheid nog wat op de proef stellen tot op de Algemene statutaire ledenvergadering dat doorgaat op vrijdag 9 december 2016. We zien jullie ongetwijfeld op deze bijeenkomst. Wat het feestelijk programma betreft moet ik nog eens mijn 1 hersencelletje, dat soms instaat voor de feestelijkheden, laten brainstormen tijdens een slapeloze nacht. Datzelfde hersencelletje, in filosofische modus, zou ik ook nog eens willen pijnigen om een andere doelstelling in 2017 te realiseren. Wie vorig jaar op het souper aanwezig was en het zich nog herinnert, stond ons feest in het teken van ‘verbinden en verbondenheid’. Ik wil graag daarmee verder gaan. Ik zal het op een eenvoudige manier uiteenzetten aan de hand van de scheikundelessen uit onze studententijd. Tja, lang geleden hé. Iedereen kent nog wel de tabel van Mendelejev met zijn 94 elementen die in de natuur voorkomen waarin elk chemisch element een uniek atoomnummer heeft. Door te experimenteren met formules kwamen verbindingen tot stand. De ene meer geslaagd dan de andere. Zo kon het wel eens stinken of een poefje en knalletje veroorzaken.

 

Wel nu, zo zie ik ook onze club met zijn tot op heden de 64 leden waarin elk individu zijn eigenheid daarin heeft. Ik wil nu ook experimenteren met allerlei formules, ik ga hier het jullie besparen van de inhoud ervan, opdat wij als leden zowel sportief als sociaal een verbondenheid vormen, een menselijke verankering als het ware. Dat is de boodschap die ik wil meegeven dat we als club die verbondenheid nodig hebben om te slagen in onze sportieve en sociale doelstellingen.

 

‘Alleen kan je ergens geraken, samen kunnen we dat heel ver.’

 

Beste aanwezigen,

 

Straks neemt gastheer Christophe, gastvrouw Marjolein en hun medewerkers ons mee op een boeiende trip doorheen een culinair menu. We gaan proeven van het vlakke land, ooit bezongen door Jacques Brel. Om het in muzikale termen te zeggen: allemaal hits die onze zintuigen zullen prikkelen en smaakpapillen strelen. Vers van de pers is een boodschap van algemeen nut: Sinds gisteren is er de nieuwe alcoholrichtlijn nl. Maximaal 10 glazen per week. Dus … we starten dan vandaag nu de week en we gaan hier moeten korting vragen op de drankenforfait gezien het maximum dat we nu mogen drinken. Ik hoop dat Christophe & Marjolein het gehoord hebben.

 

Misschien is dit voor sommigen de eerste kennismaking met ons souper  of wie weet ben je al voor de 39é keer van de partij. Jullie enthousiasme is een onmisbaar element voor onze kampioenenviering. Ik hoop van harte jullie te doen genieten, lekker tafelen, gezellig keuvelen met een glaasje wijn en nadien jullie te laten uitleven op de dansvloer op de swingende muziek van clublid en DJ Marnick. Voel jullie helemaal vrij om er ten volle van te genieten.

 

Hiermee, wil ik de opening van dit feest afsluiten.

Uw spreekbuis en het bestuur wenst jullie een onvergetelijke en bovenal plezierige avond en nacht toe. Smakelijk en Saluté !!!

 

Financieel Beheerder, Patrick


Speech door de voorzitter op de 39e leden- en kampioenenviering van 26/11/2016

 

Beste kampioenen, laureaten en supporters van WTC De Zwervers, van harte welkom op de 39e leden- en kampioenenviering.

 

We sluiten een seizoen af waar we blijvend met gemengde gevoelens zullen op terugblikken. De alweer talrijke mooie fietsmomenten worden toch wel overschaduwd door het grote verlies dat we hebben moeten incasseren. Een bijzonder toegewijd en immer enthousiast zwerver is van ons heengegaan. Wij zullen Pascal blijvend in ons hart dragen en blijven herinneren bij tal van onze fietstochten en organisaties. Denken we hierbij even in stilte aan hem terug. Dank.

 

Maar, hoe hard het ook is om dit verlies te verwerken, het leven gaat verder en wij, hier vanavond, prijzen ons gelukkig een mooi fietsseizoen te mogen vieren in een gezellig samenzijn onder vrienden.

 

En mooie momenten waren er inderdaad dit seizoen, heel zeker.

Ons 25e eetfestijn, waar het altijd een plezier is om jullie met grote inzet aan de slag te zien, is er zo één van. De starthappening was andermaal een gesmaakt event en zal ook volgend jaar op de agenda geplaatst worden. Een eerste sportief hoogtepunt was ongetwijfeld het verblijf in Valkenburg, Nederlands Limburg, met deelname van een aantal stoere zwervers aan de loodzware Amstel Gold Race.

 

Een succesvol arrangement, voor de derde keer op rij, was ons verblijf aan de Costa Dorada, Salou, oostkust Spanje.

Organisatorisch bereikten we andermaal een mijlpaal in de clubgeschiedenis met 2156 deelnemers aan onze tweedaagse Rochustochten, een zilveren jubileumeditie die zich heeft waar gemaakt.

 

Ons jaarlijks weekend in de champagnestreek kunnen we eveneens toevoegen aan onze lange lijst van, één om terug te zien. Prima in goede banen geleid door onze vriend Patrick. Tussendoor trokken twee groepen zwervers, één in juli en een tweede in september, naar de hoge Alpen om sportieve toppen te scheren. Kortom beste zwervers een sportief seizoen dat finaal mooi en geslaagd mag bestempeld worden. Hiervoor een dank aan alle initiatiefnemers, organisatoren en deelnemers.

 

Met de quote “De liefde voor de fiets is het bindmiddel van onze vriendschappen en de pijler van onze fietsvereniging” kijken we al reikhalzend uit naar het jubileumjaar “40 jaar Zwervers”. Het is weinigen gegund om als recreatieve vereniging dit te bereiken. Gewoon een fantastisch gevoel en een kippenvelmoment dit te kunnen beleven.

 

Één van de hoogtepunten wordt zeker de trip naar Spanje, opnieuw Salou, begin juni, voor het eerst via onze club georganiseerd door het afhaken van VC Karel van Wijnendaele. Deze organisatie lijkt  een ongeëvenaard succes te worden. Nu reeds  37 inschrijvingen, waarvan 26 fietsers. Zij, die er nog willen bij zijn dienen zich te reppen om in te schrijven gezien het aantal toegelaten fietsen zo goed als bereikt is, nu al!

Verder lopen ook al de inschrijvingen voor het weekend in Gilze-Tilburg, een gezellige, middelgrote stad in Noord-Brabant, een Nederlandse provincie, aan haar zuidkant grenzend aan ons land.

 

Onze 26e Rochustochten – Memorial Pascal Van Huyck, hebben plaats het laatste weekend van juli. De Wielerbond Vlaanderen, sinds een paar weken officieel herdoopt tot Cycling Vlaanderen, kende nieuwe waardering labels toe. Zo krijgt ook onze zondag-uitgave, na opeenvolgende uitstekende evaluaties, een tweesterren quotatie. Bovendien wordt onze organisatie volgend jaar, na vele jaren afwezigheid op hun kalender, terug opgenomen op de affiche van Trofee De Beiaard, een regelmatigheidscircuit van Zuid-Oost-Vlaanderen. Een uitdaging erbij, om ook hier als clubvertegenwoordiging goed voor de dag te komen! Laten we ons alvast verder voorbereiden op en ideeën naar voorbrengen voor, een mooi 40e jubileumjaar, op de algemene ledenvergadering van 9 december.

 

En tot slot van de vooruitzichten nog een klein tipje van de sluier lichten. We hopen ons jubileumjaar af te sluiten in letterlijke schoonheid. En hoe kun je dat beter doen dan met een nieuwe clubuitrusting! Wij, kijken er alvast naar uit. De creatievelingen kunnen al beginnen nadenken over modelletjes en ….kleuren.

 

Straks, beste zwervers, huldigen we onze kampioenen met enkele stevige kleppers erbij, de vaandeldragers van De Zwervers,   zij die hun 5e, 8e, 9e, 10e en zelfs 12e kampioenstitel op rij binnenrijven, mogen zich terecht zó noemen! Proficiat al op voorhand mannen! Doe zo verder! 

Bij onze kampioenen echter nog een opmerkelijker feit. Een paar jaren geleden hadden we reeds het voorrecht een unicum te beleven met het vieren van 3 kampioenen in eenzelfde familie, nl. de familie Christiaens. Dit jaar hebben we weer een unicum in de 39-jarige geschiedenis van de club, wij kronen een echtpaar! Graag nu al een warm en verdiend applaus voor ons kampioenen-echtpaar: Sofie en Rudy!!

 

Naar jaarlijkse goede gewoonte gaan we ook dit jaar enkele voor onze club verdienstelijke leden en personen danken en huldigen.

 

Vooreerst willen wij een clublid in de bloemen zetten dat onlangs zijn 80e verjaardag heeft gevierd. Een man, die in de loop van zijn lange fietscarrière menig huzarenstukje heeft opgevoerd. Een klimtalent uit de bovenste schuif. Een sportman in hart en nieren, levend voor de fiets. Raf is, samen met zijn echtgenote Laura, ook steeds present op onze activiteiten, harde werkers zoals ze zijn. De Zwervers, beste Raf, zijn vereerd u als schitterend lid te mogen feliciteren met uw lange fietsloopbaan, uw verdiensten voor de Zwervers en vandaag in het bijzonder met uw 80e verjaardag. Proficiat en bedankt Raf. Mag ik vragen een presentje te komen afhalen.

 

Wie kan ik beter als tweede in de rij (maar ditmaal niets met leeftijd te maken, jong als ze is) een bloemetje presenteren als dank voor al weer een jaar van schitterende opvang van de zwervers in haar etablissement Café Central. Hilde een welgemeende en hartelijke dank voor een jaartje zwerversservice! Graag een kus en een bloem!

 

Ons moeder, beste vrienden, blijft onze club een warm hart toedragen en biedt steevast onderdak voor onze clubwagen. Bovendien houdt zij ervan op geregelde tijdstippen met onze chauffeurs een hartelijk babbeltje te slaan. mama Julienne van harte bedankt! Ook voor jou een bloemetje van dank! Mag ik, als enige aanwezige van onze 2 vaste chauffeurs, Oscar vragen het bloemetje te overhandigen.

 

Wij sluiten ook dit jaar de bijzondere dankwoorden af met een welgemeend woord van waardering voor de steun van onze partners in de loop van het drukke voorbije bestuursjaar. Bedankt beste partners voor jullie grote steun en medewerking! En volgens onze geëigende principes geeft elk bestuurslid een attentie aan zijn of haar partner! De voorzitter heeft hierbij een bijkomende exclusiviteit …..

 

Beste genodigden, geniet verder van de feestelijke avond op de muziek geserveerd door ons clublid DJ Marnick!


352.5km rit Oost- en West-Vlaanderen-Zeeland-Waasland-Scheldevallei van 14 juli 2016

 

Op donderdagmorgen 14 juli 2016 stonden 2 moedige B-zwervers (Hugo Roels en Marc Van De Walle) aan de start van de 4e editie van de totaal onbekende ‘Grote Prijs Léon’, een endurance fietsavontuur dat zich dit jaar zou voltrekken over een afstand van minimum 350km doorheen Oost- en West-Vlaanderen, de Zeelandse Polders, langsheen het Verdronken Land van Saeftinge,  het Waasland en de Scheldevallei, over hoofdzakelijk vlakke fietswegen. Na een succesvolle 1e editie (2013) over 203km met 3 B-zwervers (Oscar Rysselaere, Martin Van Durme en Léon), was er een klein deelnemersdipje met slechts één cyclist (Léon)  over 250km, gevolgd door een super 3e editie in 2015 met 3 B-zwervers (Marc Busselot, Marnick Steurbaut en Léon) over 301km.

 

Omstreeks 4u40 bij zeer lichte regen en in het donker van deze donderdagmorgen vatten Hugo en Léon (heel jammer maar Marnick moest verstek laten wegens knieperikelen!) in alle stilte huize Marc Van De Walle, in de omgeving van de Sporthal te Scheldewindeke, gewapend met heel veel reservebandjes, CO2-bonbonnetjes, minipompje, powerbars, regenvestjes, een voorgeprogrammeerde GPS (ondersteund door externe power banks en zonnepaneel), enkele reserve buitenbanden, grote gevulde drinkbussen en heel veel ‘positieve moral’ dit fietsavontuur aan. Alhoewel de westenwind het fietsen moeilijk maakte gedurende de eerste 100km (richting kust) gevolgd door een Noordwester die ons parten speelde tussen Sluis en Breskens, bleek het achteraf toch een zeer goede inschatting te zijn om de rit met éen dag uit te stellen naar 14 juli (slechts heel lichte regen bij start, voor de rest droog en 12-17C).

 

Afgezien van het feit dat een steeds toenemende westen- en tot noordwesten kerende wind ons weerhield van rouleren op souplesse, overviel ons een zalig en dankbaar gevoel toen we langs de landelijke wegen tussen Nazareth en Tielt langzaam maar gestaag het opkomende ochtendgloren konden meemaken! Wat een voldoening om hier het daglicht tegemoet te fietsen over lichtglooiende en autoluwe wegen! Het moet onderstreept worden dat de uitstippeling van het parcours met behulp van Route You (optie ‘fietsroutes min onverhard’) alweer een succes was! Na een ommetje door wegenwerken met 10 extra kilometers ter hoogte van Moere (Gistel), passages door Torhout, Zwevezele, Koekelare e.d. en wat zoekwerk doorheen Brugge, hadden we onze eerste drank/plasstop te Damme (Sint-Pietershoeve) na 121km en dit op een zonnig terrasje langs de Damse Vaart Zuid. Vandaar ging het vlotjes langs talloze fietsautostrades, quasi autovrije baantjes en polderdijken (fietsparadijs Nederland!!) via Sluis, Nieuwvliet en Groede naar Breskens waar de gps ons wat liet ‘sightsee-en’ doorheen een industriepark vooraleer we onze weg naar Terneuzen verder konden zetten waar we in Grand Café De Graanbeurs (met 181km op de teller) een spaghetti verorberden en ook moesten vluchten voor de eerste echte en tevens enige regenbui. Bij het vragen naar de rekening bestelden we nog 6 extra cola’s (de dienster keek heel verbaasd) doch toen ze onze bidons zag, begreep ze het en keerde lachend terug naar de toog.

 

Na 10km fietsen verder noordwaarts (Zaamslag, Ossenisse, Walsoorden e.d.) kreeg Léon een dipje ten gevolge van moeilijke spaghetti-vertering, gelukkig niet voor lang want kort daarna volgden een 2-tal vrij gevaarlijke grintstroken waarbij den Hugo zich helemaal niet in zijn sas voelde. Echter, dit was ook het enige moment van deze lange fietsdag waarop Hugo zijn brede glimlach niet zichtbaar was, voor de rest was ie enorm aan het genieten terwijl hij zijn super-form niet kon wegsteken! Op weg naar Graauw wachtte ons nog een stevige portie redelijk slechte kasseien, maakten we eventjes tijd voor een selfie van ons 2 in het Polderlandschap,  terwijl na het oversteken van de landsgrens (Clinge – De Klinge) richting Verrebroek we doorheen de Clingse bossen pedaleerden over onverharde en soms modderige aarde-/boswegen; dit verhoogde vanzelfsprekend het ‘Flandrien-gehalte’ van onze rit he!  Eventjes fietsten we terug noordwaarts Nederland binnen en maakten we onze 2e korte drank/plasstop na 257km in café Ambiance te Sint-Jansteen. Toen we daar ook 6 extra cola’s vroegen,  stelde de Nederlandse uitbater voor om ons een 1.5L fles te verkopen omdat dit goedkoper was (enorm sympathiek maar zo on-Hollands, niet?). Alweer kruisten we de landsgrens en Léon had reeds meerdere malen melding gemaakt van gps-perikelen (het ding laadde niet meer of nauwelijks nog op). En ja, na ongeveer 272km viel de gps uit, en wat een ramp was voor Léon (die graag schema’s volgt, misschien een ‘understatement’), werd vrij relax opgenomen door Hugo (als we maar blijven bollen). Toen werd er beslist om met Hugo’s gps (ook op Léon’s stuur geïnstalleerd) het thuisadres in te stellen wat ons leerde dat we nog een 37km extra moesten “rondzwerven”, iets waar wij, zwervers, heel sterk in zijn. Via de naamplaatsenlijst op Léon’s frame volgden we min of meer het uitgestippelde traject richting Waasmunster doch toen we wat later op de Scheldedijk invoegden nam Hugo resoluut het heft in handen (heel duidelijk de sterkste man in koers!) en hield ons op schema voor een gemiddelde snelheid van 25km/u (dank je wel Hugo!!) terwijl Léon na ongeveer 320km met de eerste zadelpijnen werd geconfronteerd. Te Uitbergen leidde Hugo ons over de brug en keerden we terug langs het jaagpad richting Dendermonde om via Wichelen, Schoonaarde, Bruinbeke, Serskamp en Schellebelle stilaan af te zakken naar Wetteren. Vanaf daar, de thuishaven van Léon, nam de laatste terug over om via zigzaggende binnenwegen te zwerven en de 350km op de teller te krijgen. Uiteindelijk finishten 2 super gelukkige zwervers omstreeks 21u10 na 14u07’58” fietsen, met 1100 hoogtemeters en 352.5km op de teller!!! Heel fier poseerden we voor enkele foto’s, getrokken door Léon’s vrouw, Marianne, die trouwens heel de dag in stand-by was om ons bij mechanisch defect of totale uitputting, te komen ophalen, als dat niet superlief was!!!

 

Bij een colaatje en een bruintje mijmerden we nog uitgebreid en enorm tevreden na, vooral dankbaar om gespaard te zijn gebleven van lekke banden, technische problemen of ongelukken.

 

Wie weet wat ons te wachten staat in de 5e editie van dit fietsavontuur…rarara…!?

 

Groeten Marc, (aka Léon) en Hugo.


Beste Zwervers,

 

Uit ervaring (mijn 6e fietsjaar bij WTC LBC De Zwervers Oosterzele) heb ik geleerd dat onze club de veiligheid van onze leden zeer hoog in het vaandel draagt (getuige hiervan zijn de wekelijkse en aanhoudende inspanningen van onze wegkapiteins, coördinatoren en bestuursleden dienaangaande). Echter, vanuit mijn persoonlijke en recente ervaringen, wil ik graag jullie aandacht vestigen op een nieuw veiligheidsrisico dat zich aandient op de weg: elektrische en hybride auto’s!

 

Tijdens recente trainingen werd ik twee maal verrast door een ‘geluidloze’ achterliggende auto tijdens het dwarsen van de rijweg, gelukkig zonder nefast gevolg. Het is vanzelfsprekend dat bij het oversteken of dwarsen van de rijbaan, wij, als fietser, veelal de zwakke weggebruiker zijn en daarom al onze zintuigen moeten gebruiken om ongelukken te vermijden.

 

Nu, bij vele van onze zeer ervaren fietsers wringt hier soms het schoentje. Bij en verkeerssituatie vertrouwen wij op een combinatie van waarnemingen en ons intuïtief inschatten. Helaas, een snelle zijdelingse blik en de oren spitsen zijn niet altijd voldoende veilg om een verandering van rijrichting uit te voeren.

 

Net als snellere e-bikers en inhalende medefietsers, zijn elektrische auto’s veelal niet hoorbaar, echter een veel grotere bedreiging voor onze veiligheid! Vandaar de welgemeende raad om voortaan het achterliggend verkeer dubbel en zeer bewust te checken alvorens van rijrichting te veranderen of de rijbaan te dwarsen.

 

Keep cycling safe!

 

Met sportieve groet, Marc Van De Walle.


Voor het 3é jaar op rij zwerven we naar zee.

 

Zaterdagochtend….7uur…de eerste zwerfster start haar fietstocht richting Oosterzele. Bij de bakker aangekomen wacht er een zak gevuld met verse broodjes die van daar richting Moortsele verhuizen.

 

In de Rollebaan aangekomen dartelt daar al iemand vrolijk rond met koffie, yoghurt en fruitsap en alles wordt op een mooi gedekte tafel geplaatst. Om 8u hebben we  afgesproken voor een gezellig ontbijt……helaas de klok tikt verder tot 8u27 wanneer plots de laatste zwerfster komt binnen waaien. Ja de reisroute Merelbeke naar Moortsele is enorm ingewikkeld zodat verloren rijden bijna onvermijdelijk is. We laten ons niet van slag brengen en genieten allen van al het lekkers….en zo wordt het stilaan 9u30 , dus hoog tijd om te vertrekken. Oh ja….zijn de fietsen wel in orde ??? eventjes nakijken allemaal….en ja hoor we zijn klaar voor de groepsfoto. Was het niet dat de fotograaf vergeten was hoe ze het fototoestel moest instellen op automatische opname( dat gebeurt als je 50 bent geworden hé HIHIHI)….dan maar bij de schoonzoon 300 meter verderop gaan aanbellen met de vraag of hij eventjes wat foto’s wil nemen.

 

Merci Dimitri

 

Allez , nu zijn we echt weg hoor , ondertussen is het al 9u50 op de klok.

Maar wat denk je….900 meter op de teller en het spatbord beslist om niet mee naar Oostende te vertrekken. Dus moet Lucrèce eventjes terug naar de huis om de losse onderdelen te deponeren….weer 10 minuten wachten…..Maar dan zijn we echt weg hoor….dachten we toch tenminste. Ter hoogte van Merelbeke is er een buitenband die wat lastig wil doen en wenst de velg te verlaten….daar staan we alweer aan de kant. Vriendelijk als voorbijgaande fietsers zijn worden we direct geholpen door een voorbijfietsende sportieve kerel die ons op 1-2-3 weer op weg helpt….JOEPIE!!!!  R4 in Gent bereikt en dat al om 10u58.

 

Sindsdien gaat alles vlot tot net voorbij “De Blaarmeersen” en daar moeten we er toch nog eventjes in slagen om verkeerd te rijden. Na 400 meter merken we dat we even moeten terugkeren en de rechterkant van de splitsing moesten nemen….jaja dames …rechtsomkeer maken allemaal. Nu zit alles mee , mooi weer , de GPS doet zijn werk naar behoren en wij trappen flink tegen de wind in. Met de nodige vertragingen komen we rond 18u30 in Oostende aan. Een voor een douchen , haartjes wassen en mooie kleertjes aantrekken  terwijl de anderen gezellig zitten te aperitieven in het salon. Onze afspraak in het restaurant om 19u30 zullen we maar een half uurtje verplaatsen zeker. Helaas wil “ De Lijn” ook niet echt meewerken en de kusttram is te laat…dus wij ook….maar om 20u40 zitten we dan toch met de voetjes onder tafel voor een heerlijk menu en een gezellige avond.

 

Eenmaal terug op het appartement is het stilaan bedtijd (althans toch voor eentje).

Zondagmorgen om 9u lonkt er een uitgebreid ontbijtbuffet naar ons. Om 11u kunnen we weer het zadel op richting Oosterzele. Met de wind in de rug en droog weer vliegen er 5 wielertoeristen naar Damme voor onze eerste pitstop. Beetje drinken en wat vocht achterlaten en dan naar Eeklo voor een lekkere lunch. Zo wordt het alweer 15u voor we aan het laatste stuk kunnen beginnen. Nog een laatste keer stoppen om iets te nuttigen en dan moe maar voldaan afscheid nemen en allen huiswaarts keren.

 

Bedankt dames voor het fantastische weekend en nu aftellen naar volgend jaar.

 

Groeten Insleghers Brenda.


Lokaal – Daguitstap Naar Heist Aan Zee – Lokaal: ± 140 km.*

 

We waren met 7 man sterk waaronder 4 coördinatoren. Wat vroeger een monument op de kalender was, is nu blijkbaar een ……………..? (niet meer te begrijpen).We hebben ons niet te min met 7 zwervers goed geamuseerd, een tussenstop in Maldegem-Donk met verbroedering van een groep zee-wielertoeristen tot gevolg.

 

Eén regenbui in de heenrit, maar droog aangekomen aan het zeetje (Heist) waar we onze inwendige mens versterkt hebben in een gezellig restaurantje.

Bij de terugrit hebben we één stop op Zomergem-kermis ingelast, waar de sfeer opperbest was, en we ervoor gezorgd hebben dat we steeds na het onweer reden, met gevolg dat we op natte wegen reden maar poederdroog aankwamen in Oosterzele na 150 km.

 

Na een stevige pint en een laatste babbel, moe maar voldaan  terug naar huis.

De thuisblijvers hebben zoals gewoonlijk weer eens ongelijk.

 

Groeten Chris Vincke.


Op Wielerstage naar Salou met de Zwervers.

 

Van bij het begin was de sfeer meer dan uitgelaten, de busreis was een aaneenschakeling van lach en plezier, vooral de dames zorgden voor een uitgelaten sfeer, met als plaatselijke ober Patrick Braekman kon de heenreis niet meer stuk.

 

Aangekomen in Salou was de indruk van het hotel stukken minder als vorig jaar. Maar het lekker eten, de mooie kamer , de gratis kluis , Wifi en fietsstalling maakten alles meer dan goed. Na een lekkere middagmaaltijd werden de fietsen gemonteerd en waren we paraat voor een eerste rit langs de kust  Salou – Cambrils met natuurlijk de nodige tussenstop.

 

De wielertoeristen  Zwervers verbroederden met de Karel Van Wijnendaele vrienden  voor de verdere ritten en de toeristen Zwervers reden hun eigen ding.

De verdere dagen liepen meer dan gesmeerd , de wielertoeristen Zwervers en K.V.W vrienden met als parcoursbouwer Chris zochten het hooggebergte op met klimmen tot 900 meter hoog,

 

De toeristen Zwervers met parcoursbouwer Patrick B zochten het middengebergte en kuststreek op met een even  groot succes. De leuze was op de eerste plaats vakantie met de nodige tussenstops. Iedereen was ‘s avonds moe maar meer dan voldaan. De avondaperitief was natuurlijk gezamenlijk en startte om 19u en eindigde om ………. ??,

 

Na het avondmaal was de bar volledig bezet door de Zwervers en K.V.W. vrienden voor sterke verhalen, stevige gin-tonics en een swing voor afsluiten. De vrouwen niet-fietsers vonden elkaar in de shopping waar in Salou en Tarragona zeker geen gebrek aan was , ook dit liep meer dan gesmeerd. Het weer was schitterend bij aankomst maar verminderde op het einde van de week, al bij al hadden wij de beste week uitgekozen, de fietsers kwamen tot hun recht en de niet-fietsers zochten de eerste dagen zon  en sloten de week af door te shoppen.

 

De terugreis was iets minder uitbundig vooral omdat de vrouwen het beste van hun zelf hadden gegeven en de rust meer dan welkom was. Kortom een schitterende reis met een prima sfeer dat zeker moet herhaald worden in 2017.

 

Bedankt Zwervers en vrouwen voor de prima sfeer.

 

Groeten. Chris Vincke.


2015


Speech en dankwoorden naar Leon en Monique door Freddy de Backer

 

Beste Leon en Monique,

 

We zijn als bestuur enorm vereerd met jullie aanwezigheid hier vanmiddag tgv ons jaarlijks bestuursdiner. Een feestelijk moment waarop we graag onze dankbaarheid en appreciatie willen tonen aan jullie beiden voor de unieke en ongekende steun en sympathie die de zwervers als fietsclub gedurende de voorbije 37 jaar hebben mogen ervaren vanwege de firma LBC.

 

Het is deze middag geen gewoon jaarlijks samenzijn van het bestuur om de onderlinge goede samenwerking en inzet te celebreren, maar wij plaatsen vandaag de mijlpaal in de zwerversclubgeschiedenis waarop we na 37 jaar afscheid dienen te nemen van Hespen LBC als enige clubshirt sponsor ooit. 37 jaar lang Leon, ben je vanaf de oprichting van WTC LBC De Zwervers, de ziel en draaischijf van deze club geweest. Samen met Patrick Steurbaut, ben ik de enige die deze unieke ervaring van het begin tot heden heb mogen meemaken. Ik kan er gerust een bestseller over schrijven, maar dit ga ik hier niet doen het zou ons te ver leiden.

 

Toch Leon   is het vandaag het uitgelezen moment om jou, uw bedrijf en Monique, die ook naast u steeds mee achter de zwervers heeft gestaan, van harte te danken voor alles wat je voor de zwervers hebt gedaan en betekent. Zonder jou had dit succesverhaal nooit kunnen geschreven worden. Samen met een immer sterk gemotiveerd en gedreven bestuur, geruggesteund door altijd beschikbare lokaalhouders, heeft uw club, ook al waren er in de loop van de geschiedenis eens woelige baren, het schip steeds onder jouw impuls en goedkeurend oog de juiste koers kunnen insturen en is uitgegroeid tot een begrip onder de wielertoeristen, niet alleen in Oosterzele maar ook over de provinciegrenzen heen en ver daarbuiten. Hoeveel keren doorkruisten wij immers niet in de LBC-truien onze Ardennen, reden we klassiekers van de westkust van Frankrijk tot diep in de Alpen en de Pyreneeën, om Oostenrijk en de Italiaanse Dolomieten niet te vergeten, steeds met de LBC-trui om onze leden gegord. Fier als we waren!!

 

Gedreven door jouw nooit aflatend enthousiasme en gestimuleerd door de middelen die jij ons ter beschikking stelde, kregen wij de benijdenswaardige kans en de schwung om grootse prestaties in het LBC-shirt te verwezenlijken. Financiële en logistieke tekorten kenden wij nooit!! Hopelijk Leon, kunnen we er samen   nog een vervolg aan breien. Uw invloedrijk imago kan voor onze club nog van onschatbare waarde zijn met het oog op het aantrekken van nieuwe sponsoring.

 

Leon, Monique, wij houden eraan om jullie vandaag voor al de mogelijkheden die jullie ons geboden hebben uitvoerig te danken.

 

Leon, voor u hebben we een zeer gepersonaliseerd geschenk voorzien zodat je immer De Zwervers, als jouw club, zult kunnen blijven herinneren.

 

Monique, u willen we graag letterlijk in de bloemetjes zetten als appreciatie voor uw steun vanop de tweede rij.

 

Vele, vele dank en geniet samen met het bestuur van deze heugelijke namiddag!!!


2013


Voorwoord door clublid Marc van de Walle uit clubblad nr 3 van 2013.

 

Ik ben een (monocoque 30HM12K), maat 54 cm en afgemonteerd 8.2 kg licht. Meestal sta ik netjes geparkeerd tegen de garagepoort van mijn eindeloze zwerver, echter 3 a 4 keer per week (ja, mijn leven met een wielertoerist is niet makkelijk ☺) word ik uit mijn stilstand gewekt om, regelmatig en veelal vrij vroeg (lees: 6 a 7u ), de Vlaamse, en soms andere wegen, te doorkruisen. Op zaterdagen en zondagmorgen lijkt er steeds een heilig fietsmoment te zijn terwijl woensdagavond ook min of meer een vaste afspraak is met de natuur elementen. Alhoewel mijn zwerver niet zo ervaren is met < 3 jaar racefiets-ervaring, heeft ie toch steeds aandacht voor mijn goede staat vooraleer me de garage uit te leiden. Mijn Campagnolo Athena/Chorus gestel en ketting worden ontvet met Morgan Blue (ook Philippe Gilbert maakt hiervoor reclame) en vervolgens gesmeerd met MTB of Cyclo Race olie, dit naar gelang de weersomstandigheden, terwijl mijn remmen ook nu en dan eens worden ingedruppeld. Vast ritueel is ook dat mijn 2 cirkelvormige rollers op 8kg worden gebracht teneinde lekrijden te voorkomen. Insgelijks word ik steevast onder lichte spuitdruk van het meeste trainingsvuil ontdaan, dit steeds voor het stallen, later gevolgd door een meer grondige poetsbeurt. Het is ook ongelooflijk wat ik allemaal meedraag op mijn frame: naast de gebruikelijke 80+ kg van ’t manneke zit ik vol gadgets zoals houders met goedgevulde materiaalbus, drinkbus, fietscomputer, bel, gps, polarhouder, kadanssensor enz, en dit terwijl mijn ontwerper er alles had aan gedaan om me zo licht mogelijk te houden (want elke kg lichter brengt 1000€ meer op he ☺). Onze uitstappen zijn meestal leuk echter ik heb het echt niet getroffen daar mijn zwerver het type is welke steile klims, kasseien en ietwat onverharde paden niet schuwt en deze zelfs bij voorkeur opzoekt! Uit de gesprekken met medezwervers en – zwerfsters (allez, met mijn “vrouwelijke” collega-bolides) heb ik de indruk dat hij één van die schaarse “lunatics” is die ook bij regen, hagel, sneeuw en ijzel mij de garage uit leidt, je begrijpt het, soms bol ik met “den daver op mijne kader”. Sommige bolides, welke ik regelmatig op zwerftochten tijdens het weekend ontmoet, dissen soms verhalen op in de trant van “die van mij vermijdt iedere kassei” of “de mijne huivert al bij een molshoop” en dan denk ik bij mezelf: why me!? Anderzijds moet ik stellen dat “de mijne” echt van me houdt en me in geen enkel geval kwijt wil, getuige hiervan is zijn bij wijlen manische passie om me vast te binden als ie een tijdje niet op mij zit: vastgebonden op het fietsrek, met een slot verankerd aan 1 of 2 mede-bolides, aan een paal of afsluiting. Op zaterdagen valt het ook soms voor dat hij me voorzichtig neerlegt in de koffer van zijn wagen, al dan niet met nog een collega-bolide bovenop mij, doch steeds gescheiden door een schadewerende viltdeken. Vooral de zaterdagritten, in kleinere groepjes eindeloze zwervers, zijn dikwijls spannend waarbij de bolides heel nerveus door de wind klieven en snel door de bochten laveren. Het enige wat “de mijne” niet graag heeft, zijn de regel-matige “koffiepauzes” die veelal worden ingelast en stijfheid veroorzaken! Op zondag is het ook heel boeiend daar we dan met heel wat bolides samen rijden aan een gecontroleerd tempo doch regelmatig navigerend over pittige parcours en veelal langs landelijke binnenwegen waarbij het kassei- en klimgehalte sterk afhangt van de eerstrijdende bolide (lees: kapitein) die regelmatig betekenisvolle fluitsignalen uitstuurt. Nu en dan houden we halt voor een lekke band, een “plasstop” ☺ of een achterop geraakte bolide-zwerver combinatie, echter, onder het motto “samen uit samen thuis” laten we niemand achter, zelfs de grote, witte vierwieler niet, welke men “de camionette” noemt en die op zondag steeds onze gelederen volgt om desgevallend “gesneuvelde” bolides op te rapen of te repareren. Ten slotte, wat ik minder leuk vind is dat ik nu en dan voor en na de rit tegen de muur van een café, ook genoemd “Het Lokaal”, beland, terwijl “de mijne” zijn dorst laaft en over mijn gereden kilo-meters opschept, alsof hij alles alleen heeft gedaan. Maar ja, naar analogie met sterke leiders: onder elke goede macho zit steeds een beresterk frame, nietwaar!

 

Met sport-fietse groet,

 

Geschreven door mijn rijder Marc, alias Léon,


Voorwoord van de Voorzitter uit clubblad nr 3 van 2013.

 

Beste zwerversfamilie, we zijn alweer aan het laatste clubblad toe van het lopende 36e seizoen, tweederden van het seizoen is reeds voorbij beste mensen. Meer dan ooit is het spreekwoord van toepassing: de tijd gaat snel, gebruikt hem wel! En dat zullen we dan ook doen in de resterende drie maanden van het cycloseizoen. Onze daguitstap naar het schilderachtige Schilde, met de prachtig uitgestippelde fietstochten in de weidse omgeving ervan, ligt alweer schijnbaar ver achter ons. Toch was het een topmoment van het lopende seizoen. De fel gesmaakte paëlla na afloop was het toetje op een mooie dag op stap met De Zwervers! Iedereen bedankt die heeft bijgedragen tot het welslagen van die mooie dag. Dit smaakt naar nog… Hadden we in de eerste maanden van het seizoen veel te klagen over het barre en koude weer, dan zijn we de laatste weken alvast niet slecht bedeeld geweest. Het kan dus toch nog zomeren en wij, als wielertoeristen, hebben het geweten en genoten met volle teugen van de zonovergoten fietstochten van de laatste weken. Meteen heeft dit zijn weerslag op de resultaten. De klassementstabellen vertonen een hoger gemiddeld deelnemerspercentage aan de clubkampioenschapsritten dan vorig jaar. Momenteel kunnen we terugblikken op een gemiddelde deelname van 66 % der leden tegenover 63 % vorig seizoen. Een mooie balans! En zoals gezegd bij de aanhef gaan we er nog serieus invliegen voor de rest van het seizoen. Te beginnen met de organisatie van onze eigen Rochustochten, de 22e reeds op rij. Alleen daarover mogen we al fier zijn. Uiteraard brengt dergelijk groot evenement op poten zetten heel wat werk met zich mee. Tal van bestuursleden zijn reeds weken, maanden bezig met allerlei praktische voorbereidingen. Samen maken we er weer een succeseditie van, er daar ben ik van overtuigd! Wellicht zijn ze reeds achter de rug op het moment dat jullie dit lezen. Eind augustus gaan we naar de Vulkaaneifel om er in de eerste plaats als wielertoerist te gaan genieten van een prachtige fietstocht. Zowel voor de toeristen als de wielertoeristen/sportieven werd een heerlijk parcours vanuit Laufeld uitgestippeld en verkend. Alhoewel de weersomstandigheden begin juli, op het moment van verkenning, geweldig slecht waren moet ik eerlijk bekennen dat de natuur van de streek zo magnifiek is en zoveel te bieden heeft dat, bij betere weersomstandigheden, deze fietstochten ons onvergetelijke beelden en ervaringen zullen opleveren. Het moet gezegd het langste parcours is zeker niet van de poes. We slingeren van de ene berg naar het andere dal over rustige wegen doorheen een prachtige natuur. Dit moet je als gedreven fietstoerist meegemaakt hebben! Voor de ingeschrevenen warm jullie alvast maar op! Traditioneel zullen we het cycloseizoen beëindigen met een gezamenlijke kroegentocht, afgesloten met een etentje in de gekende familiale zwerverssfeer. Ik wens jullie allen nog een fantastisch seizoenseinde maar niet zonder jullie reeds uit te nodigen naar de jaarlijkse leden- en kampioenenviering op zaterdag 30 november. Noteer deze datum alvast in jullie agenda’s.

 

Freddy De Backer

Bestuurder-Voorzitter


Voorwoord van de Secretaris uit clubblad nr 2 van 2013.

 

Toen ik op de startrit van 3 maart ons lokaal binnenkwam en alle Zwervers in hun nieuwe outfit mocht aanschouwen, gaf dit mij toch wel een gevoel van trots. “Onze Zwervers” allemaal mooi uitgedost in onze nieuwe kleuren, klaar voor een nieuw seizoen, een nieuwe start. Een super clubgevoel! Het meedogenloze winterweer heeft echter al voor heel wat minder aangename fietsmomenten gezorgd. Een heuse sneeuwdag eind maart noodzaakte ons zelfs om een rit algemeen af te gelasten. Een historisch moment in onze clubgeschiedenis. We kunnen alleen maar hopen dat de toekomstige fietstochten beter gediend worden door de weergoden. Waar het de eerste weken bij de groep van de sportieven nog een beetje aftasten was, kan nu al beaamd worden dat een nieuwe hechte groep gevormd is die samen een plezierige belevenis maakt van de zondagse rit. Ook de andere groepen hebben elkaar teruggevonden na een lange winter en fietsen, elk in hun eigen tempo en samenstelling, hun wekelijkse rit vol enthousiasme. Als secretaris kijk ik ook wel eens naar cijfers en het doet mij deugd dat ongeveer 75% van de aangesloten leden (momenteel 65 in totaal) deelneemt aan de zondagse ritten en daarna ook gezellig samen nakeuvelt bij een drankje in ons lokaal. We kijken uit naar de gezamenlijke daguitstap op 26 mei in en om Schilde waar naast het sportieve, ook aandacht zal zijn voor het sociale. Dit in toepassing van onze visie op het clubgebeuren waarbij het ons om meer te doen is dan alleen maar fietsen. Er zal in drie groepen gefietst worden, maar niet in de drie traditionele geledingen maar wel: de sportieven en wielertoeristen zullen samen een rit van ongeveer 110 km rijden, de toeristen een rit van 75 km, maar daarnaast wordt nog een extra ritje voorzien voor de gelegenheids-E-bikers in navolging van het uiterst geslaagde experiment vorig jaar tijdens onze weekenduitstap in Renesse.

 

Ik wens jullie verder een fijn, sportief en kameraadschappelijk fietsseizoen!!!

 

Carine Van Steendam

Bestuurder-Secretaris


Voorwoord van de Voorzitter uit clubblad nr 1 van 2013.

 

De Zwervers in een nieuw jasje……’t Zwerverke boven de doopvont……Een nieuwe wind……

Wat kan er mooier zijn voor een club om een nieuw wielertoeristenseizoen aan te vangen dan te kunnen bogen op een aantal realisaties in het tussenseizoen die de toekomst mee richting geven. Bij de start van het 36e seizoen van onze club WTC De Zwervers, is dit zo. Zo heeft dit clubblad een nieuwe uitgavestijl gekregen. Door het plots afhaken van André op het einde van vorig seizoen zag het er een tijdje naar uit dat we geen clubblad meer zouden kunnen uitgeven bij gebrek aan een deskundige samensteller en vormgever. Ik vermoed echter dat iemand in de donkere periode van het eindejaar, in stilte aan het pogen was om toch voor een degelijk alternatief te zorgen. En zo geschiedde. Patrick Braekman presenteerde een paar bestuursvergaderingen geleden, een eerste aanzet voor een vernieuwd clubblad. Ik was meteen enthousiast: er zou op zijn minst een vervolg gebreid worden aan het jarenlange fantastische werk van André D’Hoker. André, de geestelijke vader van ons clubblad in de vorm anno 2012, zijn we enorm erkentelijk en dankbaar voor zijn creativiteit voor de totstandbrenging van ons professioneel ogend clubblad. We danken André hier nogmaals welgemeend voor! Patrick, alvast proficiat om op deze korte tijdspanne met succes de continuïteit in de uitgave van een clubblad te hebben gerealiseerd. Maar er is meer nieuws gerealiseerd in de voorbije wintermaanden en daar heeft onze schatbewaarder Patrick Steurbaut een grote hand in. Met een nooit eerder gevoerde zoektocht naar een nieuwe outfit, zijn we fier jullie vorige week op de startvergadering de nieuwe wieleruitrusting van De Zwervers te hebben kunnen overhandigen. Een alweer compleet achtdelig wielertenue met diverse mogelijke opties staat ter jullie beschikking. Een prima geslaagde creatie, een moderne vormgeving en snit, moderne materialen en een mooi ogende kleurencombinatie en design. Kortom De Zwervers zullen met deze uitrusting terecht fier in het straatbeeld mogen verschijnen! Graag wil ik hierbij een eresaluut geven aan onze sponsor Léon door wiens 35-jarig engagement we dit andermaal hebben kunnen realiseren. Bedankt Léon in naam van De Zwervers. Maar de voorbije winter was, zoals in elk leven wel voorkomt, niet altijd rozengeur en maneschijn. Een voor een seizoenswisseling meer dan gewoonlijk groot aantal leden heeft er voor geopteerd niet langer lid te blijven van de zwerversfamilie. Dit raakt een mens. Ervaring en enthousiasme van menigeen zorgt er echter voor dat wij met z’n allen alleen vooruit kijken, met dank aan hen. Nieuwe mensen dienden zich aan als begeleiders van de sportieven. Geert, Mario, Raf als oudgedienden, aangevuld met nieuwkomers Pascal, Peter en Alain zullen samen met Patrick en mijzelf zorgen voor het sportieve beleid binnen de geleding van de sportieven. Ik loof en dank ook hen voor hun inzet en clubliefde! Inmiddels zijn ook alweer twee activiteiten in 2013 voorbij. Het 22e eetfestijn, meteen het enige dit jaar dat door onze club georganiseerd wordt, mag succesvol genoemd worden. Iets meer dan 500 betalende deelnemers, een goed verlopen werking zowel in de keuken als achter de toog en in de zaal. Terecht mogen jullie een pluim op de hoed steken voor de inzet en positieve samenwerking. Hiermee is nogmaals aangetoond dat De Zwervers één familie zijn. Proficiat voor al de medewerkers!!! De starthappening van vorige vrijdag bracht bevestiging van de goede sfeer, het enthousiasme en de honger naar sportieve prestaties met de collega’s zwervers. Tussen pot en pint werd er gezellig gekeuveld over het nakende seizoen en de geplande activiteiten. Onze secretaris Carine Van Steendam, alomtegenwoordig, verraste ons andermaal op een waaier van overheerlijke desserts! Wat een werk zeg om dit allemaal klaar te maken. Bedankt Carine voor zoveel liefde voor uw club en De Zwervers! Wanneer jullie dit clubblad onder ogen krijgen zal al de derde activiteit van het kalenderjaar voorbij zijn. De stadswandeling in Gent met een afsluitend bezoek aan de stadsbrouwerij Gruut zal voor de 26 deelnemers ongetwijfeld een mooie, leerrijke maar tevens ontspannende zondagnamiddag opgeleverd hebben. De grote lijnen van het komende fietsseizoen volgen het gekende stramien van de voorbije jaren. Ik kan jullie hierbij verzekeren dat de kalenders voor de voor onze club gerenommeerde zondagsritten voor de drie geledingen opnieuw mooie fietstochten garanderen. De topklassiekers en organisaties staan dan weer geprogrammeerd op zaterdag. Alle details vinden jullie verder in dit clubblad in de diverse kalenders. Tot slot, beste Zwervers, wil ik ook de overige bestuursleden Oscar, Raf, Etienne, Aimé en Chris Vincke die onlangs is toegetreden tot het effectief bestuur, eveneens danken voor hun grote gedrevenheid waarmee ze de kleuren en waarden van WTC De Zwervers verdedigen en ondersteunen. Ik hoop nog lang op hen te kunnen rekenen! Als voorzitter wens ik jullie allen dan ook een schitterend sportief fietsseizoen met jullie vrienden De Zwervers! Tot op de inrijhappening op 3 maart.

 

Freddy De Backer

Bestuurder-Voorzitter


2012


Toespraak van de Voorzitter op de kampioenenviering van 2012.

 

Beste vrienden,

 

35 jaar WTC-LBC De Zwervers, een respectabel jubileum voor een vereniging die ontstaan is dankzij een paar fiets-fanatiekelingen en een nobele sponsor LBC. Toen deze enthousiaste fietsliefhebbers in 1978 het initiatief namen om een wielertoeristenclub op te richten, zullen zij nooit durven dromen hebben dat hier vandaag nog altijd dezelfde en bloeiende vereniging, met dezelfde unieke sponsor aan het Oosterzeels sport-firmament zou prijken! Een stabiel en immer gemotiveerd bestuur heeft door de jaren heen ervoor gezorgd dat de doelstellingen volgens geëigende principes steeds nagestreefd en ingevuld werden. De speerpunten zijn hierbij dezelfde gebleven, en waren en zijn, de sterkte en aantrekkingskracht van de Zwervers. Een goed uitgebalanceerd sportief programma en een aantal goed uitgekozen sociale activiteiten, zijn de stabiele fundamenten van deze club. Op sportief vlak overheersen ongetwijfeld onze zondagsritten. Mooi gespreid over drie categorieën fietsten op zondagvoormiddag het voorbije seizoen gemiddeld 52 leden of 63% van het ledenbestand. Een mooi gemiddelde. Dit is trouwens een pertinente vaststelling die zich doorheen de 35-jarige clubgeschiedenis, continu heeft bevestigd. Dit bewijst dat jullie, beste leden, vooral de door eigen mensen georganiseerde zondagsritten, appreciëren. Het clubbestuur zal dan ook deze filosofie verder koesteren. Ongetwijfeld heeft de oprichting van een 3e geleding in 2003 er toe bijgedragen dat nog meer leden hun gading vinden in het sportieve programma bij de Zwervers. Deze stap heeft jullie de flexibele keuze geboden om de eigen ambities en sportieve prestaties op het jullie best passende niveau in te vullen. Graag wil ik er ook nog aan toevoegen dat dit specifiek groepsgebeuren op zondagvoormiddag ons door vele rally-gefocuste clubs beneden wordt, ook leuk om in een breder kader vast te stellen! De sociale activiteiten of nevenorganisaties werden met de tijd om hoofdzakelijk twee redenen geïntroduceerd. Enerzijds worden jullie en jullie familie hierdoor op een andere manier met elkaar in contact gebracht en leren jullie mekaar ook op andere menselijke aspecten kennen en waarderen. Anderzijds betekenen een paar van deze activiteiten, meer bepaald eetfestijnen en Rochustochten, een noodzakelijke bijkomende bron om financiële middelen te verwerven. Door deze werkwijze te cultiveren slaagt de Zwerversclub erin, samen met zijn hoofdsponsor Léon Brackenier om deze VZW een stabiele, solide en gezonde financiële ruggengraat te geven. Kortom, beste vrienden, als voorzitter kan ik duidelijk stellen dat een vast patroon in het aanbod van sportieve organisaties en een gedegen financieel beheer WTC De Zwervers gedurende de voorbije 35 jaar heeft gebracht en gehouden waar het nu staat, hoog aan de wielertoeristen-horizon met een duidelijke visie. Beste Zwervers, gewaardeerde leden, ik wil jullie allen danken voor het vertrouwen in onze vereniging en haar bestuur, ook in moeilijke tijden. Dank voor jullie sportieve deelnames en voor de actieve medewerking gedurende al die jaren. Alleen dankzij jullie allemaal, kan dit succesverhaal nog verder geschreven worden. Bedankt Zwervers. Alvorens nog een paar dankwoorden uit te spreken, lonk ik even naar de toekomst en uit deze blijkt meteen een duidelijk engagement voor nog vele jaren. Ik wil jullie fier nog één aankondiging doen. Dankzij dit gezond financieel beleid en in samenspraak met onze sponsor en erevoorzitter Léon, kunnen wij jullie bij dit jubileumfeest reeds voor de 6e keer in de 35-jarige clubgeschiedenis, een nieuwe clubuitrusting voorstellen. Straks wordt ze in primeur aan jullie getoond door Patrick. Ik wil nu al Peter De Raeve, bedrijfsleider van de firma Raven, danken voor het creatieve werk en de uitstekende samenwerking, waarbij geen enkele inspanning voor hem teveel was, om deze prachtige nieuwe Zwervers-outfit te realiseren. Bedankt Peter. Tot slot wil ik naar goede jaarlijkse traditie een paar dankwoorden uitspreken. Zoals elk seizoen opnieuw stonden Hilde en Geert, maar meestal wel Hildeken, op zondagmorgen klaar om de Zwervers in alle vroegte te ontvangen en op zondagmiddag ons vlot te voorzien van het nodige vocht om de vormen van dehydratatie door te spoelen. Daarom graag een dankapplaus en een bloemetje voor Hilde! Wie wij ook nooit vergeten en ze wil hier ook altijd graag bijzijn, is de huisbewaarster van onze volgwagen. Graag ook een applaus en een bloemetje van dank voor Julienne. Alweer een jaar lang hebben zij hun partners, bestuursleden en leden van de sportieve beleidscel, gesteund bij hun drukke en tijdrovende activiteiten in functie van de zwerversclub. Daarvoor wil ik graag als voorzitter bij deze jubileumavond een bloemetje van dank en respect geven aan Carine, Annie, Gerda, Laura, Nelly, Nicole, Sofie en Els!

 

Beste vrienden Zwervers, partners en genodigden, ik wens jullie nog een spetterend feest vanavond!! Bedankt allemaal.


Voorwoord van de Voorzitter uit clubblad nr 1 van 2012.

 

Voor het 35ste jaar op rij gaat WTC-LBC De Zwervers vzw alweer een typisch zwerversseizoen tegemoet. Op de klassieke leest geschoeid met een stevig uitgebalanceerde kalender moet 2012 elke Zwerver ruime fietsvoldoening kunnen schenken. Met de eigen uitgestippelde zondagsritten voor de drie geledingen wordt elke Zwerver van 4 maart tot 7 oktober de kans geboden op elk terrein van ons mooie Vlaanderen zijn/haar hobby naar hartenlust te beleven. Het winterseizoen, VTT en Cyclo, is voorbij. Mooie winterse tochten, voor het grootste deel prima georganiseerd door WBV-clubs in de wijde buurt van Oost-Vlaanderen, kregen gemiddeld een 9-tal Zwervers voor de mountainbike- of koersfietswielen geschoven. We kunnen bezwaarlijk zeggen dat de Zwervers heel actief deelnemen aan de winterse fietsorganisaties, maar elkeen zal wel zijn of haar reden hebben om op een andere manier de basisconditie tijdens de winter op peil te houden. Ons voorbije wintereetfestijn haalde sinds lang niet de kaap van de 500 verkochte kaarten, zowat een daling met een kwart tegenover vorig jaar. Gelukkig kunnen we daarentegen wel terugblikken op een perfecte bediening en een kwaliteitsvol goed gevuld bord. Wij rekenen alvast op een betere verkoop met ons zomereetfestijn op 1 juli. Blikvangers voor het nieuwe seizoen zijn, voor de meer sportieve Zwervers die van een uitdaging houden, zonder twijfel de talrijke Classics. Met Ronde van Vlaanderen, net zoals de Ronde voor de beroepsrenners over een nieuw en onuitgegeven parcours, Peter Van Petegem Classic en vele andere grote organisaties dicht bij huis, en voor de liefhebbers van langere klimmetjes in de Waalse Ardennen staan weer mooie perspectieven op de zaterdagkalender. Sportief en sociaal wordt ons jaarlijks fietsweekend in Zeeland ontegensprekelijk weer een succesformule. Verder in het clubblad lees je daar meer over. Het laatste weekend van juli staan onze eigen Rochustochten op de bonds- en andere kalenders. Opnieuw kreeg onze gesmaakte organisatie de kwalificatie “Labelorganisatie” en wordt ze voor het tweede jaar op rij opgenomen in de “Telenet Cycling Tours”, stuk voor stuk bevoorrechte organisaties gespreid over gans Vlaanderen. Wij rekenen op de medewerking van iedere Zwerver om dit totaalgebeuren weer tot een succes te maken! Mis alvast de eerste afspraken van het nieuwe seizoen niet en kom op zaterdag 3 maart naar de starthappening, gezellig samenzijn voor alle Zwervers en familie, en fiets ‘s anderendaags mee tijdens de inrijhappening. Moge het openingsweekend alvast een eerste stap zijn om in het 35e zwerversseizoen de kameraadschap en het respect voor elke Zwerver met zijn eigen kunnen en doelstellingen opnieuw te laten groeien!

 

Een mooi fietsseizoen voor iedereen!

 

Freddy De Backer

Voorzitter


2011


Toespraak van de Voorzitter op de kampioenenviering van 2011.

 

Beste vrienden Zwervers en allen die de Zwervers een warm hart toedragen: een goede avond. Alles wat goed is, tracht een mens zo lang mogelijk te koesteren, zo doen we ook weer vanavond. Voor de 34e keer huldigen we als fietsclub WTC De Zwervers, vandaag onze kampioenen. Tevens is dit een uitgelezen moment om ook een aantal andere verdienstelijke leden en mensen extra te danken voor hun bijdrage in de goede werking van onze sportclub. Het is ook een passend moment om even kort terug te blikken op het voorbije jaar. We sloten het seizoen af met 86 ingeschreven leden. Sportief fietsten we met zijn allen een mooi palmares bijeen. Nadat het vorig seizoen beëindigd werd met een fors gedaald gemiddeld deelnemerspercentage tot 61%, mogen we het voorbije seizoen terugblikken op een gemiddeld deelnemersaantal van 67% aan de clubkampioenschapsritten. Een mooi resultaat. Proficiat Zwervers. Aan Klassiekers en Toerritten op zaterdag werd deelgenomen door gemiddeld 10% van onze leden, een status-quo, maar voor ons Zwervers, een club zonder rally-, zeg maar zaterdag-fietscultuur, is dit eveneens een mooi resultaat. Meer zelfs, WTC De Zwervers eindigde op de eerste plaats in de 4e provinciale van de Topclubrangschikking WBV-PCRS Oost- Vlaanderen en scoorden daar iets meer dan 15.000 punten, een puntentotaal waarmee we ook in de 3e provinciale mee aan de top zouden draaien. Dit alles wordt vertaald in 18 clubkampioenen (4 meer dan vorig jaar) en 29 gelauwerden, maw 29 van onze 86 leden behalen een prijs, ook voor hen welgemeende felicitaties. Dit alles bevestigt dat de sportieve organisaties van WTC De Zwervers door de leden geapprecieerd worden. En misschien moeten we in de toekomst ook een laureaatschap koppelen aan de winter-VTT en – Cyclodeelnames. Ook deze leden verdienen een honorering. Momenteel staat ook daar de teller op een gemiddelde deelname van 16%, uitstekend voor winteractiviteiten. Op organisatorisch vlak waren, zoals stilaan ook een traditie wordt, de toppers onze 20e Rochustochten, die tot ver buiten de provinciegrenzen lof oogsten; ons jaarlijks weekend, dit jaar in de champagnestreek; en zonder enige twijfel het topmoment dat zich situeerde eind mei met de 5-daagse uitstap naar het Zwarte Woud, Oberkirch, waar we vergast werden op een koninklijke ontvangst door onze bevriende fietsclub aldaar. Oberkirch was een topevenement bij zomers weer, prachtige fietstochten, schitterend en gemoedelijk hotel, uitstekende begeleiding door de plaatselijke fietsclub, kortom een socialising event dat ongetwijfeld in het collectief geheugen van de 15 deelnemers zal gegrift blijven. Maar niets is perfect en ook De Zwervers kenden het voorbije jaar een schaduwzijde. We zijn als bestuur niet te beroerd om dit te erkennen. In een korte voetnoot wil ik er dan ook niet omheen dat het voorbije jaar niet op elk vlak vlekkeloos is verlopen. Hier is in tussentijd door een aantal mensen hard aan gewerkt en compromissen gesloten, waarvoor mijn dank en waardering. We kijken alweer vooruit, alle energie terug toegespitst op het nieuwe seizoen! WTC De Zwervers blijft een familiale vriendenkring waar sport, ontspanning en sociale activiteiten centraal staan. En van de toekomst gesproken, het 35e seizoen, wil ik nog graag even aanstippen: ook nu staan er al weer enkele opmerkelijke activiteiten op het programma. Bvb: een verlengd weekend in Zeeland eind augustus en een meerdaagse uitstap naar het WK-wielrennen in Valkenburg van 19-24 september. Voor de geïnteresseerden een gouden raad: wees er op tijd bij! Straks, beste vrienden, huldigen we voor de 34e keer in de clubgeschiedenis onze kampioenen en andere sportief laureaten, maar eerst wil ik naar goede gewoonte enkele speciale dank- en huldebetuigingen uitspreken voor mensen die het voorbije jaar op een bijzondere manier meegewerkt hebben aan de goede werking van onze club.Vorig jaar nog bij deze eigenste gelegenheid, huldigden wij hem als 75-jarig actief zwerverslid. Straks wordt hij gekroond als Clubkeizer, maar nu willen wij, als bestuur hem danken voor zijn inzet als coördinator ten dienste van de Toeristen. Richard kiest er voor om deze activiteit wegens zijn gezegende leeftijd te stoppen. Graag een applaus van dank voor Richard Coppens. Bedankt Richard! Een man die WTC De Zwervers een zeer warm hart toedraagt. Sportief een kraan, sociaal een crème en continu in de weer voor de club. Onlangs 75 jaar geworden en dit laten we niet onopgemerkt voorbijgaan. Raphaël De Vos. Proficiat met je 75e verjaardag als actief fietsend lid van WTC De Zwervers. Proficiat Raf! Bij de logistieke voorzieningen van een fietsclub hoort ook een goed clublokaal. Vele clubs benijden ons de service welke wij van onze lokaalhouders Hilde en Geert aangeboden krijgen. Elke zondagmorgen een opendeur als verzamelplaats voor de start van onze zondagsrit en na de rit een galante bediening. Het heeft soms geen naam, maar wij zijn er sinds jaar en dag dankbaar voor. Ze laten zich daarbij ook steeds bijstaan door dienstvaardige medewerkers. Daarom vanavond naar goede gewoonte een bloemetje van dank voor Hildeken en Wendy!! Ons ma is de bezorgdheid zelve, altijd en overal met iedereen begaan, ook met de Zwervers. Reeds talloze jaren verschaft zij belangeloos onderdak aan onze volgwagen. Ook haar willen wij danken voor het voorbije jaar met een bloemetje. Bedankt Julienne! Even traditioneel, maar niet minder gemeend willen de bestuursleden ook hun partners danken voor de steun en de medewerking het voorbije jaar. Ook voor hen een klein boeketje als dankbetuiging. Beste vrienden, ik wens jullie nog een gezellige avond en tot binnenkort!


Welkomstwoord van de Schatbewaarder op de kampioenenviering van 2011.

 

Deze avond ontmoeten wij elkaar hier reeds voor de derde maal in de Agathea feestsalons te Landskouter en dit t.g.v. onze 34e kampioenenviering en het jaarlijks souper. In feite zou ik nu beter diner dansant moeten zeggen want bij een souper of avondmaaltijd heeft men het de laatste decennia er vaak over dat er alleen maar een hoofdgerecht genuttigd wordt in gezelschap van gezinsleden, familieleden en/of vrienden. Een diner daarentegen is veel uitgebreider dan een doorsnee souper, vindt meestal plaats met meerdere mensen, heeft vaak een feestelijk karakter ter gelegenheid van een heuglijke gebeurtenis, en vindt soms ook later in de avond plaats tot ergens in de vroege of late … Ook neemt men meer de tijd om het maal te nuttigen en de locatie is meestal buitenshuis. Muziek kan, alsmede versiering, onderdeel zijn van een goed diner. Wordt er na het diner de gelegenheid geboden om te dansen, dan spreekt men van een diner dansant. Dus, wat houdt er nu ons nog tegen om met al deze ingrediënten ons feest zo te noemen? Beste zwervers, zwerverinnen, partners, sympathisanten, dames en heren feestvierders, Het is me een oprecht genoegen jullie warm te mogen verwelkomen op de niet te missen 34e Kampioenenviering van onze bruisende wielerclub WTC-LBC De Zwervers Oosterzele. Ik loods u voor deze avond graag door het programma. Het is zaterdag 3 december 2011, de winter staat bijna voor de deur, het nieuwe jaar 2012 nadert met rasse schreden en Sinterklaas die zijn intrede gemaakt heeft. Wie weet brengt hij hier ook wat voor de braven onder ons? Weet er iemand van jullie hier onder ons waarom de Sint geen kinderen heeft? Hij loopt rond met een schimmel tussen zijn benen, zijn piet loopt naast hem en zijn zak hangt op zijn rug Ja, ik zal zeker niks krijgen nu? De conjunctuur van onze maatschappij wijzigt constant (ik moet er hier zeker geen voorbeeld van geven met onze al of niet nieuwe regering?). Zo wijzigt ook deze van het verenigingsleven en de sportclubs. Vandaar ook de onze van WTC-LBC De Zwervers vzw Oosterzele. Ik wil dit deze avond graag aan jullie toelichten op een poëtische wijze: We hebben een steen verlegd in een rivier op deze aarde. Het water gaat er anders dan voorheen. De stroom van een rivier hou je niet tegen. Het water vindt er altijd wel een weg omheen. Misschien eens gevuld door sneeuw en regen, neemt de rivier onze steen met zich mee. Om hem dan glad en rond gesleten, te laten rusten in de luwte van de zee. We hebben een steen verlegd in een rivier op deze aarde. Nu weten we dat we nooit zullen zijn vergeten, we leverden een bewijs van ons bestaan. Omdat, door het verleggen van die ene steen, de stroom nooit meer dezelfde weg kan gaan. Deze levenscyclus van onze wielerclub vergelijk ik ook met een juweel, met name een diamant, bij de start nog ruw maar met de jaren steeds beter en fijner geslepen (denk maar aan die steen in de rivier). Zo zitten we nu al aan 34 karaat. Dat kan alleen maar gerealiseerd worden door het toedoen van de onverdroten inzet van alle leden. Als ondervoorzitter en financieel beheerder wil ik graag mijn collega’s beheerders, de sportieve beleidscel, de coördinatoren, de baankapiteins en de leden bedanken die in onze club blijven geloven en steunen. Bedankt! Een nieuw seizoen, een nieuw geluid, zegt men in de volksmond. We kunnen het einde van onze neus zien maar niet dat van de toekomst. Maar met onze ambitie willen wij zwervers toch kunnen uitkijken naar een nieuw clubseizoen 2012 nl. het 35e. Jullie bestuur trekt deze maanden opnieuw alle registers open om te zien welke verbeteringen, vernieuwingen of wijzigingen we kunnen treffen op de unieke combinatie van het sportieve met dat van het sociale en het financiële – kortom het DNA van WTC-LBC De Zwervers. Wij houden jullie zeker op de hoogte. Beste aanwezigen, Zoals jullie dat de voorbije jaren van De Zwervers gewoon zijn, hebben we voor deze avond opnieuw een betoverende mix voor jullie klaargestoomd gaande van ontvangst met receptie, een speech, een smakelijk uitgebreid menu, diverse huldigingen tot muziek met dans en plezier. Ikzelf heb hier deze avond niet gekookt want er zijn al genoeg kookprogramma’s op TV en kookboeken op de markt. Ik heb dat met de goede zorgen overgelaten aan het feestsalon Agathea. Daarvoor alvast eerst een dankwoord gericht aan het personeel met onze gastvrouw Cécile samen met Kristof en Marjolein voor het hartelijk onthaal, de stijlvolle bediening en straks ook om onze smaakpapillen te strelen. Ik wil bij deze het nu al vertellen dat de goede Sint hier geweest is want de feestzaal Agathea schenkt ons allen het sorbet van cassis. Bedankt! Na het souperen van wat direct rijkelijk zal opgediend worden en de huldigingen, nodig ik jullie allemaal alvast uit om elk zijn eigen conditie te testen op de dansvloer en dit op de swingende muzikale magie van ons fietsend clublid, DJ Marnick. Dames en heren, Het leven is meer dan werken alleen. Het leven gaat zo snel voorbij, dat geldt voor jou maar ook voor mij. Ik nodig jullie daarom graag uit om met volle teugen te genieten van deze bruisende 34e kampioenenviering want plezier wordt nog groter als u het samen beleeft en met velen deelt. Bij deze wens ik jullie allen smakelijk eten en ik sluit af met de woorden van één van onze vrienden uit Oberkirch: Nur ein Schwein trinkt allein, ZUMWOLH!


Voorwoord door clublid Marc van de Walle uit clubblad nr 3 van 2011.

 

Na de openingsrit van 6 maart met allen (A’s, B’s en C’s) samen, en mijn eerste ritten met de B’s van WTC De Zwervers was mijn “lopershart”, dat geteisterd wordt door blessure en me weerhoudt van mijn levenspassie, snel gewonnen voor de gemoedelijke sfeer en brede waaier aan activiteiten welke ik bij deze sportclub vind. Terugblikkend op 6 maanden fietsplezier met al meer dan 30 ritten in clubverband (kampioenschapritten, toerritten en 1 klassieker), wil ik, als nieuw lid, mijn oprechte dank betuigen aan de bestuursleden, wegkapiteins, sportieve medewerkers en de webmaster voor hun passionele, tomeloze en belangloze inzet om elke week een leuk, verrassend, soms uitdagend en veelal gevarieerd parcours uit te stippelen, steeds met oog voor onze veiligheid en met respect voor het kunnen en limitaties van allen (iedereen heeft wel eens een off-dayJ). Ook dank aan alle medezwervers voor de vriendschap, gezellige babbels, het uitwisselen van fietskennis en het gezelschap tijdens gezamenlijke fietsuitstappen doorheen Vlaanderen (en verder!). Ook de immer up-to-date website van de club is een parel en voorbeeld voor velen: klassementen worden binnen de 48 uur en soms binnen de 24 uur keurig en correct aangepast (chapeau!) terwijl alle informatie omtrent de club, ritten, andere activiteiten (sportieve en sociale) en interessante links naar andere fiets-evenementen up-to-date beschikbaar zijn. Als bestuurslid, trainer en actieve medewerker van Joggingclub Oosterzele en vroeger in tal van andere verenigingen, besef ik ten volle hoeveel tijd en werk de bestuursleden, sportieve begeleiders en bereidwillige medewerkers achter de schermen in onze club steken. Het is een niet te onderschatten voordeel dat onze club zoveel bereidwilligen heeft welke naast de vele sportieve events, perfecte en zeer geslaagde organisaties zoals bvb de barbecue en de Rochustochten mogelijk maken. Ook op deze evenementen straalde het sterke clubkarakter! Toen ik mijn vrouw begin dit jaar vertelde dat ik af en toe eens een ritje ging meerijden, is de zondagvoormiddag me “fiets”heilig en blijkt dit nu al een ware passie voor mij: ik voel me al een echte Zwerver (maar met kleine “z”)! Net als bij het lopen, zijn er clubleden welke presteren op verschillende niveaus (kunnen, ambitie). Bij de joggingclub vangen alle clubleden de eerste 2 kilometer samen aan en dit aan het tempo van de minst snelle leden wat een hechte band schept tussen Alle clubleden. Als begenadigd loper heb ik talloze uren, zoals vele anderen, aan een traag tempo anderen sterk aangemoedigd en advies verleend: moet kunnen, denk ik! Persoonlijk zie ik hier een opportuniteit voor verbetering van het samenhorigheidsgevoel van onze fietsclub; namelijk door het regelmatiger organiseren van categorieoverschrijdende, sportieve evenementen. Het is fantastisch dat onze fietsclub deze mogelijkheid biedt aan alle fietsfanaten om, ongeacht hun niveau, in groep te fietsen, echter ik vind dat het “categorie-denken” toch een tikkeltje té sterk leeft. Misschien alleen maar perceptie? Mijn oproep: respect voor allen!

 

Marc Van De Walle


Voorwoord van de Voorzitter uit clubblad nr 2 van 2011.

 

We zijn alweer toe aan de 2e editie van ons clubblad. Twee maanden van het fietsseizoen zijn reeds voorbij. Uitzonderlijk droge weersomstandigheden kunnen geen excuus zijn voor diegenen die nog niet aan fietsen toe zijn gekomen. Bovendien biedt de club tal van fietsactiviteiten op maat van iedereen aan. Vele leden maken daar gretig gebruik van. Dit 2e nummer van het clubblad, dat alleen intern in de club verspreid wordt , biedt mij als voorzitter de mogelijkheid om mij persoonlijk tot jullie allen Zwervers te richten. Zoals het voor mij de voorbije 32 jaar als bestuurslid, waarvan 16 jaar als voorzitter, altijd geweest is blijft elke Zwerver mij nu nog even nauw aan het hart liggen en probeer ik iedereen de mogelijkheden te bieden om in de beste omstandigheden te genieten van zijn favoriete hobby, het fietsen met vrienden in clubverband. Door de jaren heen ben ik, samen met steeds toegewijde en hardwerkende bestuursleden, erin geslaagd dit ook te realiseren. Dat daar wel eens moeilijke perioden in voorkomen geef ik ootmoedig toe. Het is niet mogelijk voor elk lid met zijn specifieke wensen, zijn eigen visie en persoonlijkheid, altijd even “goed” te doen. Het clubbestuur betracht evenwel altijd om een goed evenwicht daarin te bewaren. Mea culpa als ik daar niet altijd in slaag. De beste stuurlui staan steeds aan wal! Hoe groter de groep en hoe diverser het ledenbestand, hoe moeilijker het soms is dit evenwicht te handhaven. Ik streef er steeds naar om met begrip voor eenieders verzuchtingen en grieven, de gulden middenweg tussen reglementen, gedragscodes, verkeerscodes er ook voor te zorgen dat eenieder veilig op de weg kan en degelijk begeleid wordt (zie verder in het clubblad een uitreksel van de wegcode dat hiervoor van fundamenteel belang is). De structuur van onze club biedt deze mogelijkheden. Materiële faciliteiten en plichtbewuste baankapiteins en groepscoördinatoren zijn hier de elementen in. Als voorzitter vraag ik ook aan jullie allen evenveel begrip voor de beslissingen die het bestuur in bepaalde moeilijke omstandigheden moet nemen en daarin zijn verantwoordelijkheden in eer en geweten moet dragen. Niemand heeft baat bij het uitvergroten van controversen en persoonlijke grieven. En zoals onlangs een gerespecteerd lid mij zei: laat iedereen het gezond verstand primeren! De toekomst biedt nog zoveel sportieve uitdagingen waar we allen, met het bestuur en de sportieve beleidsmensen op kop, beter onze energie in steken dan polemieken blijven ten spits te drijven. Dit is een warme oproep. Voor alle Zwervers wens ik dat de mooie zomermaanden die voor de deur staan, nog prachtige fietsmomenten in zwerversverband mogen brengen.

 

Freddy De Backer

 

Bestuurder-Voorzitter


Voorwoord van de Voorzitter uit clubblad nr 1 van 2011.

 

Binnen een tiental dagen gaat een nieuw wielerseizoen van start. Voor WTC-LBC De Zwervers betekent dit het begin van het 34e seizoen in de clubgeschiedenis. De voorbije winter werd een nieuwe formule voor het overbruggen van de donkere wintermaanden en het op peil houden van een basisconditie aan de clubkalender toegevoegd. Parallel met de Winterveldtoertochten georganiseerd door de WBV, werd het circuit van de Wintercyclotochten aan de kalender toegevoegd. Dit initiatief werd door een aantal clubleden op enthousiasme onthaald en zij vertegenwoordigden onze clubkleuren steevast op deze tochten. De deelnames worden eveneens gehonoreerd in het fietspuntensysteem. Reeds een aantal winters op rij daalt het aantal deelnemers aan de Winter-VTT’s bij de organisaties van de WBV, dezelfde trend valt ook te noteren binnen onze club, dit is een minder gunstige ontwikkeling. 2011 brengt opnieuw een rijkgevulde activiteitenkalender waarbij elke Zwerver ongetwijfeld zijn gading zal kunnen vinden. Vooraleer de echte zomerstart te nemen hebben we eerst nog een winteractiviteit. Na een jaartje niet, gaan we terug een avondje bowlen. Het verleden heeft aangetoond dat tal van Zwervers hierbij nog eens duchtig zullen uit de “bol” gaan. De startvergadering biedt dan weer de mogelijkheid om de jaarplanning met vrienden fietsers af te stemmen en uitdagingen uit te stippelen. 6 maart wordt het wegseizoen op gang getrokken met een korte inrijhappening. Klassieke toertochten staan al vlug op de kalender en zorgen onmiddellijk voor de grote uitdaging: een vroege vorm te pakken krijgen. Eind mei trekken we voor een meerdaagse naar onze broedervrienden in Oberkirch. We kijken er alvast naar uit. De 20e Rochustochten, eind juli, zijn niet alleen een jubileumuitgave maar worden ongetwijfeld een hoogtepunt van het komend seizoen. Andermaal door de WBV erkend als labelorganisatie, krijgen de Rochustochten 2011 ook de provinciale eer om als enige Oostvlaamse organisatie te mogen prijken op de Telenet Tours kalender. Dit brengt niet alleen promotionele voordelen mee maar zal ongetwijfeld ook sportief de waarde van onze organisatie nog doen toenemen. Dank zij jullie allen Zwervers kan dit succesverhaal verder uitgebouwd worden! September brengt ons dan weer naar de authentieke champagnestreek in de buurt van Epernay. De inschrijvingen verlopen al vlot. Zorg dat je er ook bij bent! Bij het begin van dit seizoen wil ik de verruimers van het bestuur, die de “Sportieve beleidscel” vormen, André D’Hoker, Rudy Van Huyck en Christiaan Vincke, een hart onder de riem steken en hen prijzen voor het enthousiasme waarmee ze zich onbaatzuchtig ten dienste van onze club, De Zwervers, willen inzetten. Zij zullen in nauwe samenwerking met het bestuur hun volle energie besteden aan het samenstellen van een nog beter en selectief geselecteerd aanbod van fietstochten en fietsorganisaties zodat elke Zwerver ten volle zijn fietshobby kan beleven. In naam van het Bestuur en de Sportieve beleidscel, wens ik jullie allen een succesvol, sportief en ongevallenvrij 2011 toe.

 

Freddy De Backer

Bestuurder-voorzitter.


2010


Toespraak van de Voorzitter op de kampioenenviering van 2010.

 

Beste vrienden, Ik wil het hier vanavond kort houden maar de traditie noopt mij toch tot een kort overzicht van het voorbije seizoen en een knipoog naar het volgende Zwerversjaar, het 34e. De jaarlijkse kampioenenviering is steeds een moment van glorie, na een lang en slopend seizoen. Wij kunnen er niet omheen, beste Zwervers, enkelen onder ons werden zelfs letterlijk gesloopt, het heeft het zwerversseizoen ontegensprekelijk getekend. Ik denk hierbij aan de talloze valpartijen die we het voorbije seizoen gekend hebben waarbij Oscar, Kris en Ikzelf wel de ergst toegetakelden waren. Inmiddels is iedereen weer goed en wel actief en zijn we gelukkig hier vanavond alweer samen om feest te vieren. Ik denk hierbij ook onverwijld aan onze beste vriend Pascal, die met zijn gekende wilskracht, momenteel vecht tegen de onredelijke wet der natuur om zijn ziekte te overwinnen en zoals we hem kennen, ook nu zal hij overwinnen. Mijn groot respect voor het grote sportieve hart waarmee alle onfortuinlijke zwervers van het voorbije seizoen hun revalidatie hebben gerealiseerd. Een ondersteunend applausje voor deze Zwervers, beste vrienden! Uiteraard is deze avond de avond voor onze laureaten in de verschillende klassementen, later op de avond komen we daar uitgebreid op terug. Sportief lijkt het voorbije seizoen geen hoogvlieger. Het gemiddelde deelnemerspercentage aan de zondagsritten daalde met maar liefst 10% tot 61% van het ledenbestand. Toch kronen we nog 14 clubkampioenen. De zaterdagritten en winterveldtoertochten halen al lang geen deelnemersaantal meer, een club met 95 leden, waardig. De meerdaagse uitstappen naar de Franse Alpen, het weekend in La Roche en de Mergelheuvelland tweedaagse kenden daarentegen wel een bevredigend succes. De 19e Rochustochten waren het afgelopen seizoen ongetwijfeld het sportieve hoogtepunt. Ik citeer hierbij graag het laatste nummer van Cyclo-info, het bondsblad voor de fietstoerist van de WBV: “Nieuwkomer in het labelcircuit, LBC De Zwervers uit Oosterzele, nestelt zich meteen met 1244 deelnemers op de 3e plaats en toonde op organisatorisch vlak meteen grote klasse met de Rochustochten”, einde citaat. M.a.w. evaluatie van de Wielerbond Vlaanderen: geslaagd als labelorganisator “cum laude”. Dit succes is alleen mogelijk dank zij jullie grote inzet. Proficiat Zwervers en bedankt voor de sportieve medewerking!!! De winterperiode is niet alleen het moment om te reflecteren maar ook om vooruit te denken. Er wordt door het bestuur nagedacht over veranderingen in de beleidsstructuren, een formeel onderscheid tussen sportief en algemeen beleid is hierbij een mogelijke optie. Dit moet toelaten om een aantal mensen aan te trekken om andere accenten in het sportieve beleid te leggen zonder zich te moeten bekommeren over dagdagelijkse beslommeringen waar een vzw nu eenmaal mee te kampen heeft. Alvast hebben zich een drietal nieuwe coördinatoren aangemeld Concreter zijn een aantal financiële voorstellen. Het lidgeld wordt afgeschaft en de doekaart- en fietspunten, samen de europunten, worden omgezet in “kredietpunten” die door elk lid, naar eigen believen, kunnen ingezet worden en bovendien overdraagbaar worden naar het volgende seizoen. Ze blijven evenwel persoonlijk en niet aan een ander lid overdraagbaar. Details worden jullie verstrekt via de uitnodigingsbrief voor de algemene statutaire ledenvergadering van zaterdag 11 december. Hierbij aansluitend heb ik vanavond nog een klein cadeautje voor jullie: zoals beloofd in de uitnodigingsbrief voor deze feestavond, schenkt de club aan elke hier aanwezige zwerver 10 kredietpunten extra, m.a.w. 10 €, die toegevoegd worden aan jullie totaal van het voorbije seizoen en te gebruiken zijn vanaf de inschrijving voor volgend jaar. Vooraleer over te gaan tot een aantal speciale huldigingen bevestig ik jullie graag dat wij, 4 jaar na onze verbroedering in Oberkirch, wij deze goede band in mei volgend jaar, meer bepaald van 21 tot en met 25 mei, nog gaan versterken. Een evenwichtig programma tussen sportieve met vlakke en bergachtige etappes en sociale activiteiten, zal in de komende maanden uitgewerkt worden. Kandidaten die van deze gelegenheid willen genieten kunnen zich nu reeds melden, er vlug bij zijn is de boodschap, wij hebben slechts 10 tweepersoonskamers in het hotel Salmen ter beschikking. Voor mensen die ook tijdens de wintermaanden de ontwikkelingen in de club op de voet willen volgen, vanaf nu is er nog slechts één website up-to-date nl. www.wtc de-zwervers.com, neem alvast een kijkje, ook de foto‛s en de toespraken en huldigingen van vanavond zullen er eerstdaags op gepubliceerd worden. Straks, beste Zwervers, huldigen we voor de 33e keer in de clubgeschiedenis onze kampioenen en andere sportief laureaten, maar eerst wil ik graag enkele speciale dank- en huldebetuigingen uitspreken voor mensen die op een bijzondere manier meegewerkt hebben aan het succesvol floreren van onze club. Naar goede gewoonte huldigen we jaarlijks de leden die in de loop van het jaar de mooie leeftijd van 70 of 75 jaar bereikt hebben als actief fietsend lid van De Zwervers. Dit jaar hebben we de eer een 3-tal leden te lauweren. Hij werd 3x clubkampioen in zijn zwervers carrière waarvan 2 op rij de laatste twee jaren; zijn vitaliteit kennende durf ik er op te wedden dat we hem volgend jaar mogen kronen als clubkeizer! 75 jaar geworden en daarvoor huldigen we hem speciaal vanavond: Richard Coppens. Proficiat Richard! Een man waar WTC De Zwervers stilaan een standbeeld mag voor oprichten is ontegensprekelijk onze vriend Aime. In zijn sportieve zwerversperiode rijfde hij van 1986 tot 1996 maar liefst 11 kampioens-titels op rij binnen! Daarna ontpopte hij zich als de beste verzorger van Betsy I , II en III en als ongeëvenaard begeleider van het fietspeleton, tot ver over de landsgrenzen heen. 75 jaar geworden en nog steeds even gedreven voor zijn Zwervers. Aime Demeyer. Proficiat! En nu een heel bijzondere vrouw, vraag het maar aan Raf. Het werk schuwt ze nooit, voortrekker bij elke sociale activiteit, een ongebreideld enthousiasme, ooit de sterkste vrouw op de fiets – tenminste als het geen bergaf was! Eveneens 75 jaar, maar een gedrevenheid van een jong veulen. Laura Uytterhaegen! Proficiat Laura! Onlangs sloot ik, als voorzitter voor alle duidelijkheid om misverstanden te vermijden Geert, op een nachtelijk uur en na ettelijke pintjes maar niet minder gemeend, een samenlevingscontract af met Hilde voor nog eens 13 jaar Zwervers en Café Central, samen sterk!! Graag een bloemetje uit dankbaarheid voor onze lokaalhoudster Hildeken!!! Bezorgd als zij is om het welzijn van Betsy biedt zij al jaren, als gastvrije vrouw, onderdak voor onze volgwagen(s). Zij staat er ook op om hier telkenjare weer aanwezig te zijn op het Zwerversfeest. Het siert haar. Ook voor haar een bloemetje van dank. Julienne Waeytens. Bedankt ma voor al uw steun!!! Wie we zeker niet mogen vergeten zijn uiteraard de partners van de bestuursleden, zij gunnen met de brede glimlach steeds weer hun huisgenoten de vrijheid om talloze uren te spenderen in functie van de Zwervers! Uit zoveel respect en dankbaarheid voor hen ook een bloemetje!! Dank u dames uit naam van alle Zwervers. Ik besluit deze speciale huldigingen 2010 met de laudatio van een heel bijzonder man die ik, dankzij De Zwervers beter heb mogen leren kennen en hoe!! Vandaag nemen we afscheid van een 7 seizoenen lang, vanaf de fusie tussen Koga‛s en Zwervers in 2004 tot heden, trouw, toegewijd, uitermate gedreven en door iedereen, jong en oud, man of vrouw – alhoewel door deze laatste het meest, gewaardeerd bestuurslid. En van een slaapmutsje, samen met zijn voorzitter, was hij ook nooit verlegen…. Deze man vertoonde zich bij elke sociale activiteit als een voortrekker zonder weerga. Hij kon menig collega zwerver motiveren en aanzetten tot grote inzet voor onze club WTC De Zwervers, alsof het voor zijn kind was. Ik kon op hem rekenen als onvolprezen woordvoerder als het voor mij iets te moeilijk was. Ik dank hem daarvoor. Noël, als één van de sterkhouders van de gewezen Kogatrappers, heb je je de laatste actieve fietsjaren van uw carrière, steeds opgesteld als een loyaal zwerver, het mooie weer helpen maken als fietsend lid en bestuurslid. Daarom, uit appreciatie en dankbaarheid, wil de club u, Noël, hier vanavond huldigen met een life-time-trofee en een cadeautje. Bedankt Noël uit naam van alle zwervers en niet in het minst uit naam van uw collega‛s toeristen en bestuursleden Bedankt!!!!!

 

Freddy De Backer

Bestuurder-Voorzitter


Welkomstwoord van de Schatbewaarder op de kampioenenviering van 2010.

 

Vandaag, zaterdag 20 november 2010 een decennium na het millennium, ontmoeten wij elkaar hier in de Agathea feestsalons te Landskouter en dit voor de tweede maal. Hierbij hoef ik dan geen toelichting meer te geven wie de Agathea feestsalons zijn en waar Landskouter gelegen is. Beste clubleden en partners, sympathisanten, dames en heren feestvierders, het is me een oprecht genoegen jullie warm te verwelkomen op de niet te missen 33e Kampioenenviering van onze bruisende fietsclub WTC-LBC De Zwervers Oosterzele. De zomer heeft plaats gemaakt voor de winderige en vooral natte herfst met zijn bijhorende kleurenpracht. Meteen staat ook de winter al voor de deur en de eindejaarsfeesten naderen ook. Maar zo ver zijn we nog niet! In een traditie van jaren komen jullie naar de leden- en kampioenenhuldiging. 33 jaar, een eeuwigheid zou je denken! En toch, een jaar vliegt zo vlug voorbij, en zonder we het weten, is het nu weer … zwerverssouper en we zijn zeker niet aan ons proefstuk toe qua deze organisatie! Elk jaar zetten wij ons beste beentje voor en worden kosten noch moeite gespaard om die aloude traditie niet alleen te laten plaatsvinden, maar er steeds opnieuw een hoogdag van te maken, ter ere van onze leden! Op dit moment dat er gevierd en gefeest wordt bij het afsluiten van het seizoen 2010 wil ik persoonlijk zeker niet te veel terugblikken, want het afgelopen jaar was er één om spijtig genoeg voor sommigen onder ons, in zekere zin, snel te vergeten. Ons 33e fietsseizoen was nog maar goed uit haar startblokken geschoten toen we geconfronteerd werden met hoe een lach en een traan dicht bij elkaar liggen, denk maar aan diverse tegenslagen, een toch groot aantal gekwetsten, zware ziekte en een droevig overlijden. Maar met onze ambitie en naar de toekomst uitkijkend willen wij zwervers kunnen uitzien naar een nieuw clubseizoen 2011. WTC-LBC De Zwervers vernieuwde de voorbije jaren al sterk, maar het stopt er niet bij! Het bestuur draagt vrije tijd en sport hoog in het vaandel, en maakt daarom serieus werk van zoveel mogelijk voorzieningen voor zoveel mogelijk mensen. Door de combinatie van het grote aanbod aan ritten en dat binnen de drie geledingen, is er dus veel mogelijk voor alle leden. Het bestuur, de coördinatoren en de baankapiteins doen er alles aan om ons prachtige parcours voor te schotelen. Landelijke wegen, ver van het drukke verkeer, worden riant onder de wielen geschoven. Toegegeven, je kunt niet eindeloos variëren op bestaande wegen want die hebben ook hun fysieke grenzen maar sommigen van ons slagen er nog wel eens in om een verdoken weggetje toe te voegen. Proficiat aan die mensen! Ieder jaar opnieuw proberen wij om naast verbetering ook voor vernieuwing te zorgen en dat voor alle leden tijdens het volledige jaar maar ook voor alle sympathisanten aanwezig op een of andere cluborganisatie. En ik meen te mogen stellen dat we daar ook bijzonder goed in slagen! Naast de vele cyclo- en VTT kalenderritten en andere sociale activiteiten proberen wij van onze wielerclub WTC-LBC De Zwervers Oosterzele een totaalclub te maken met een uitstraling die heinde en verre gekend en gewaardeerd is. We zijn er zeker van dat onze wielerclub een antwoord heeft voor jullie noden en behoeften op sportief en sociaal vlak! En, het is pas samen met jullie dat we van De Zwervers een boeiende, bruisende, sociale en sportieve club kunnen blijven maken! Beste aanwezigen, Zoals jullie dat de voorbije jaren van De Zwervers gewoon zijn, hebben we voor deze avond opnieuw een betoverende mix voor jullie klaargestoomd gaande van ontvangst met receptie, een speech, een smakelijk uitgebreid menu, diverse huldigingen tot muziek met dans en plezier. Alvast eerst een dankwoord gericht aan het personeel en onze gastvrouw Cécile voor het hartelijk onthaal, de stijlvolle bediening en straks ook om onze smaakpapillen te strelen. Kortom: feest aan tafel. Na het souperen van wat direct rijkelijk zal opgediend worden en de huldigingen, nodig ik jullie allemaal alvast uit om elk zijn eigen conditie te testen en op te bouwen op de dansvloer en dit op de swingende muzikale magie van ons fietsend clublid, DJ Marnick. Dames en heren, Ik nodig jullie graag uit om met volle teugen te genieten van deze bruisende kampioenenviering want plezier wordt nog groter als u het samen beleeft en met velen deelt.

 

Bij deze wens ik jullie nu allen

smakelijk eten!

 

Patrick Steurbaut

Bestuurder-Schatbewaarder


Voorwoord van de Voorzitter uit clubblad nr 1 van 2010.

 

Het 33e wegseizoen van WTC-LBC De Zwervers kondigt zich alweer aan. Na een lange periode waarin de meeste Zwervers elkaar nauwelijks hebben teruggezien staan velen alweer te trappelen om vanaf zondag 7 maart deel te nemen aan een van de steeds prima voorbereide fietstochten van onze club. En uiteraard ook het gezellig samenzijn na de rit …... De seizoenskalenders per categorie vind je verder in het clubblad. De voorbije winter, we mogen gerust stellen één van de strengste der laatste decennia, bracht voor de vierde maal op rij, minder deelnemers aan de VTT-tochten. Daar waar in 2006 nog 10 % van de leden gading vonden in een winterse veldtoertocht, hebben we het voorbije winterseizoen nog nauwelijks 5 % deelnemers genoteerd. De weersomstandigheden mogen niet echt een excuus zijn. De algemene trend van deelnames aan de verschillende georganiseerde winter-vtt-tochten blijft wel status quo. De winterorganisaties van de WBV zijn nochtans steeds prima verzorgd en de ritten waaraan we deelnemen worden met zorg uitgekozen. Afwezigen hebben weer eens ongelijk…. Ondertussen hebben we alweer onze eerste activiteit van het jaar achter de rug. Ons wintereetfestijn op 24/01 laatstleden resulteerde, ondanks het moeilijke tijdstip op het einde van de nieuwjaarsmaand, in 650 deelnemers. In elk geval mogen we in naam van de medewerkers uitermate positief evalueren over de nieuwe locatie. Een multifunctionele keuken met alle mogelijke faciliteiten als ingebouwde koelcellen, frituurpotten en een industriële vaatwasser besparen ons heelwat werk en moeite. Het is alleen jammer dat we, voor de tweede maal op rij, een dalende trend in de kaartenverkoop moeten vaststellen. Over het aantal medewerkers en hun inzet hoor je daarentegen niemand klagen. Nog te vroeg om verregaande en ingrijpende conclusies te trekken echter. Op naar het zomereetfestijn op 4 juli waar we terug rekenen op jullie aller inzet en een mogelijke ommekeer in de kaartenverkoop. Naast de verschillende clubkalenders en het programma van de klassiekers, vindt u verder in dit clubblad ook enkele interessante aankondigingen. Spinning tvv Koester in het UZ Gent, Alpenreis, weekend La Roche, Fiets-2-daagse Mergelheuvelland Valkenburg.

 

Zeker bekijken, beste leden!

 

Schenk ook de nodige aandacht aan de toepassingsmodaliteiten van de waarderingssystemen die we binnen onze vereniging hanteren. Dit kan misverstanden vermijden. 

 

Ik wens jullie allen een opperbest fietsseizoen 2010!!

 

Freddy De Backer

Bestuurder-voorzitter


2009


Toespraak van de Voorzitter op de kampioenenviering van 2009.

 

Goede avond beste vrienden zwerfsters, zwervers en sympathisanten, Het doet mij altijd weer enorme deugd op een feestelijke avond als deze, in de frisse en aangename omgeving van de salons Agathea, een aantal sympathisanten van onze club te mogen begroeten. Ik wil deze vrienden, want zo mag ik ze toch wel noemen, daarvoor van harte danken en in het bijzonder welkom heten! Welkom ook Zwervers. Uiteraard is deze avond dé avond voor onze kampioenen. Zij worden hier vanavond beladen met de hoogste honneurs. Na een lang en slopend seizoen met ups en downs in vorm- en andere peilen, hier vanavond te kunnen schitteren is hen van harte gegund. Het bestuur doet er telkenjare alles aan om elke Zwerver alle mogelijkheden te bieden om zijn/haar hobby in de meest comfortabele omstandigheden te kunnen beoefenen. Goed uitgebalanceerde kalenders aanbieden en een sociaal klimaat scheppen waar jullie allen naar verlangen. De perfectie is van deze wereld niet en soms valt er wel eens een steek op te rapen en dat probeert het bestuur dan ook zo goed en zo kwaad mogelijk te doen. Het bestuur geniet daarbij van de gewaardeerde medewerking van de coördinatoren en baankapiteins, zonder hun spontaan en belangeloos engagement kan deze, in alle bescheidenheid gezegd, grote club het niet bolwerken om elk lid maximaal plezier te verschaffen in zijn/haar hobby. Kiezen voor De Zwervers als fiets- en recreatieclub is intekenen op garantie van goede organisaties en variatie in aanbod. De Zwervers zijn jullie vertrouwen waard en daar zal het bestuur, samen met jullie allen verder aan bouwen. En aarzel niet nieuwe ideeën en initiatieven naar voor te brengen, in de mate van het mogelijke en met jullie inzet, zal het bestuur er werk van maken om uw voorstellen te realiseren. Alleen kunnen we het niet! Samen zijn we sterk. Dat we goed boeren tonen de sportieve resultaten 2009 overduidelijk aan. 78 van de 99 geldig ingeschreven leden reden 15 en meer zondagsritten georganiseerd door onze club. 15 is een norm die we als bestuur sinds jaren hanteren als een redelijke basis voor een goed fietsend lid. Proficiat Zwervers die dit realiseerden! 71% van de leden was gemiddeld aanwezig op de clubkampioenschapsritten, tegenover 64% vorig jaar. Een significante stijging, die deels te verklaren is door het creëren van een 2e joker of vakantiejoker die meer mensen, naast hun privéverplichtingen, ook in de mogelijkheid heeft gesteld om door te gaan en alle andere zondagen, toch nog 31 in getale, de sportieve kracht op te brengen aanwezig te zijn. Een vernieuwing die duidelijk zijn doel niet heeft gemist. Want het blijft voor het bestuur steeds de primaire doelstelling om zoveel mogelijk mensen op de fiets te krijgen en te houden. We weten maar al te goed dat elke mens en een sporter des te meer, een zekere competitiedrang in zich heeft. En eens een uitdaging wegvalt, zoals een kampioenstitel er één kan zijn, valt al vlug een groot deel van de motivatie weg en blijft men al eens rapper op zondagmorgen, als het wat regent, bij vrouw- of manlief in bed liggen of zoiets. Kan best gezellig zijn, daar niet van! Maar het zou al te simpel zijn te stellen dat de bijkomende joker alleen de reden is van het fel gestegen deelnemingspercentage. Het is sinds jaren het belangrijkste objectief van het bestuur en in het bijzonder van jullie voorzitter, om ieder lid op de fiets te krijgen en te houden. We weten dat dit wellicht een illusie is, maar jaar op jaar hoger scoren schenkt een enorme voldoening en doet bij het bestuur het besef groeien van: eigenlijk zijn we wel goed bezig! Parameters als fiets- en doekaartpunten dragen in even grote mate bij tot het scheiden van het kaf van het koren. En het is toch van het koren dat we ons brood bakken en moeten leven! Een en ander heeft in het voorbije fietsseizoen geresulteerd in niet minder dan 25 clubkampioenen, waaronder 4 clubkeizers, 2 lustrumkampioenen en een 23 voudig kampioen. Een monsterscore, nietwaar! Stemmen durven hierbij al eens zeggen dat dit een uitholling is van de clubkampioenstitel. Niets is minder waar! Het persoonlijk triomferen is hier het opperste belang. Herinnert u wat ik zonet heb geargumenteerd inzake het jokergebruik. De facultatieve, niet voor het clubkampioenschap meetellende zaterdagritten brachten dit jaar gemiddeld 13% van onze leden in actie. Hier stonden 7 toerritten en 12 klassiekers, organisaties met klinkende namen zoals Ronde van Vlaanderen, Peter Van Petegem, Davitamon, Lotto Reuzen van Vlaanderen en Ardennen, Eddy Merckx en andere Claude Criquielions op de kalender. Voorwaar voor diegenen die dit palmares de voorbije zomer samenfietsten, een dikke chapeau! Niet te onderschatten! Een ander groeiend sportief succes boeken we met de inrichting van onze Rochustochten. Aansluiting bij de Wielerbond Vlaanderen en het uitwijken naar Sporthal De Kluize als start- en aankomstplaats, biedt ons bijkomende aantrekkingskracht ten opzichte van de Vlaamse wielertoerist. Alleen strontweer, Hugo van Middelkerke zou het even plastisch uitdrukken - excuseer mij voor dit woord, maar het was zo, heeft ons weerhouden van een nieuw langjarig record. Onze perfecte organisatie in samenwerking met de gemeente Oosterzele en onze lokaalhouder Geert die ons talrijke faciliteiten aanbracht, hebben er in geresulteerd dat in 2010 de Rochustochten op zaterdag door de wielerbond als Labelorganisatie worden bekroond. Dit brengt mee dat wij op zaterdag als enige organisatie in de provincie op de kalender staan en dat voor geïnteresseerde clubs bijzonder veel extra punten te verdienen zijn voor allerlei bondsklassementen. Als club die pas zijn 2e seizoen bij de WBV ingaat, is dit een niet te versmaden succes dat ons door andere clubs wel beneden wordt. Nu reeds worden wij gesolliciteerd om provinciale organisaties op ons te nemen. Deze boot houden wij vooralsnog af. Mede dank zij jullie allen, kunnen we dit allemaal realiseren. Bedankt en gefeliciteerd voor zoveel inzet, beste zwervers. Als sportieve kronen op het werk voor 2009 mag ik zeker ons weekend Koksijde (met 43 deelnemers een succes) en de Mergelheuvelland 2 daagse Valkenburg, niet vergeten. Zeker deze laatste was voor 14 Zwervers een sportief hoogtepunt in het fascinerende heuvellandschap van Nederlands Limburg en de Belgische Voerstreek. Een sportieve uitdaging die je nu al in jullie agenda met stip mag aanduiden voor 2010. En we kijken zelfs al verder. In 2012 wordt het wereldkampioenschap wielrennen georganiseerd op en rond de Cauberg in Valkenburg. De Zwervers zullen er zijn! Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het voorbije seizoen ook getekend werd door enkele zware tegenslagen. Nooit voorheen in de clubgeschiedenis kenden we zoveel menselijk leed. Ernstige kwetsuren waren het noodlot van een aantal kampioenskandidaten. Fernand, Peggy, Pascal kregen de twijfelachtige eer van de zwaarst getroffenen. Zij zijn ondertussen alweer goed te been en ter fiets. Mijn groot respect voor hun sportief hart waarmee ze hun revalidatie hebben gerealiseerd. Een applausje voor deze Zwervers, beste vrienden. Straks beste Zwervers huldigen we voor de 32e keer in de clubgeschiedenis, wat een mooie historiek, onze kampioenen, maar zoals de traditie het wil kunnen we het zeker niet laten om hier vanavond een aantal verdienstelijke mensen van het voorbije seizoen in de kijker te stellen en te danken voor hun bijdrage in het succesvol floreren van onze club. Tot slot beste mensen, enkele dankbetuigingen en huldigingen. In de eerste plaats denk ik hier vanavond aan onze lokaalhouders en hun medewerkers. Elke zondag weer kunnen we van ’s morgensvroeg bij hen terecht voor een warme kop koffie met wat Franse melk, voor sommigen dan toch. Voor een vergadering zus of zo, altijd staat de deur voor ons open! Hildeken, zo mogen wij haar toch bevoorrecht als we zijn noemen, klaart die klussen steeds, of toch meestal, met de glimlach! Ook vernieuwing dit jaar in ons clublokaal is de geapprecieerde vaste medewerking van 2 bevallige “serveuses” op zondagmiddag. Opvallend is de gedrevenheid waarmee Wendy zich een weg baant tussen de kleurige zwerversmeute. Bedankt Hilde, Wendy en Geert! Hilde en Wendy graag een bloemetje voor jullie! De goede en soms te overactief bezorgde huisbewaarster voor onze volgwagens mag zeker niet ontbreken in deze rij van dankbetuigingen. Een babbeltje met Aimé maakt telkens haar week weer goed. Voor zoveel trouwe en moederlijke zorg, een bloemetje voor Julienne. We hebben al een aantal jaren het initiatief genomen om onze 70 en 75-jarigen, respectabele leeftijden voor in clubverband nog steeds actieve wielertoeristen, een speciale vermelding te geven. Ondanks zijn zware val en dito gevolgen, een heupfractuur is niet niks, fietste hij toch nog een palmares bijeen dat respect verdient. 26 kampioenschapsritten, 4 toerritten en 4 klassiekers. Een welgemeend applaus voor onze sterke 70-jarige zwerver: Fernand Van Delsen. Beste vrienden, aan alles komt een einde. Ook aan een mooie en rijgevulde fietscarrière. Vandaag heb ik de eer om een kranige 79-jarige zwerver, uniek in de clubgeschiedenis wie doet het hem na - uit te wuiven. Ik zeg wel degelijk, het is een eer voor mij. Ik heb Edgard 32 jaar, van in het prille begin van de clubgeschiedenis, gekend. Een steeds aimabel, rustig en sportief ingesteld man die, samen met zijn echtgenote, er jarenlang niet voor terugdiensde om de handen uit de mouwen te steken en te helpen bij zowat elke activiteit van de club. Een voorbeeld waardig. De Zwervers, dé club van de Steurbauts durven we wel te zeggen. Rudy, Patrick en Marnick, de 3 zonen van Edgard zijn of waren allen zwerver, zelfs een van zijn kleindochters Lisa is intussen ook al zwerver. Als hij niet voor ledenwerving heeft gezorgd, dan is er niemand die dat gedaan heeft. Hij werd in zijn lange fietsloopbaan bij De Zwervers liefst 17x als clubkampioen gevierd. Wil ook al wat zeggen, hé mensen. Nu, allerlei grotere en minder grote leeftijdskwaaltjes opduiken, wordt het voor Edgard te moeilijk om in clubverband nog langer actief te fietsen. Daarom heeft hij er voor gekozen om definitief een punt te zetten achter zijn sportieve activiteiten bij de Zwervers. En hij eindigt in schoonheid met een laatste kampioenstitel. Als waardering voor zijn mooi gevulde carrière willen we Edgard Steurbaut een paar attenties overhandigen. Een cadeaubon voor een gezellig etentje in restaurant Den Vlaschaert en een kist rode wijn worden u van harte aangeboden, Edgard. Proficiat Edgard en bedankt voor zoveel clubliefde en trouw. Wij zullen u missen! Als laatste in de rij van dankwoorden richt ik mij tot de vrouwen en partners van de bestuursleden. Zonder hun steun en vooral verdraagzaamheid kunnen we het niet runnen. Wij schenken hen daarom vanwege de club een fris bloemetje als dank en waardering. Ik wil deze huldigingen en dankbetuigingen besluiten met de boodschap dat wij als bestuur er ten volle van overtuigd zijn, ondanks soms mindere momenten, ongelukkige beslissingen of dies meer, dat WTC De Zwervers “goed bezig” is en de toekomst rooskleurig tegemoet ziet, samen met jullie allen. Rendez-vous volgend seizoen!! Bedankt iedereen voor de volgehouden aandacht en verder nog smakelijk eten en een plezierig verderzetten van deze feestavond gewenst.

 

Dank u, zwervers voor zoveel plezier!

 

Freddy De Backer

Bestuurder-voorzitter

Webmaster: Braekman Patrick

Laatste update: 30/04/2024 - 15u55

*****

Klassementen